Kraftsamling för ungdomar som mår dåligt

Piteå2006-09-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tusentals ungdomar mår i dag psykiskt dåligt. Många av dem så dåligt att de skär sig själva. Vart femte anrop, samtal eller mejl, till Bris (Barnens rätt i samhället) handlar om självdestruktivitet, självmord och självmordstankar, ätstörningar och annan psykisk ohälsa. Av dem kommer nio av tio från flickor och vanligen handlar det om att skära sig. Och en sak är säker: flickor och pojkar som sticker, skär, rispar eller bränner sig med cigaretter på kroppen mår inte bra.



Att unga människor mår dåligt i dag har flera orsaker. Skolan är allt för ofta en stökig miljö med för få vuxna. Mobbning är vanligt förekommande och många skolor saknar helt handlingsplaner för mobbning. Skolsköterskor, kuratorer och psykologer är ett allt ovanligare inslag i skolmiljön och många unga känner sig helt övergivna av vuxenvärlden, hänvisade till sig själva med oro och problem.

Många unga människor oroar sig också sjuka inför framtiden. Det finns rapporter som visar att arbetslösheten är en av de orsaker som ligger bakom. Att i det läget betrakta frågan om jobben som en icke-fråga är rent skamligt.



Vi moderater är bekymrade över att ungdomar mår så dåligt att de skadar sig själva. Vi anser att det krävs rejäla insatser för att hjälpa våra unga. Vi anser att alla som jobbar med barn ska ha en skyldighet att anmäla missförhållanden. Vuxna i ett barns omgivning ska inte längre kunna titta bort eller skjuta problemet vidare till någon annan. Vi föreslår också att skolorna ska arbeta med vetenskapligt beprövade mobbningsprogram, att det ska vara olagligt att inte ingripa mot mobbning i skolan och att det ska ske en översyn av personaltätheten i skolan. Vi föreslår ett införande av åtgärdsplaner när någon gör sig själv illa och en förbättrad utbildning till personal som möter barn och unga. Vi vill också införa en vårdgaranti inom barn- och ungdomspsykiatrin med en rätt till bedömning och diagnos inom en månad. Vi vill uppmuntra inrättandet av familjecentraler och satsa på föräldrastöd.



Det är ett misslyckande att så många ungdomar har svåra besvär av oro, ängslan, ångest och otillräcklighet. Vi kan inte acceptera ett samhälle som ser på när unga skadar sig själva. Nu krävs en kraftsamling på många nivåer för att ge förutsättningar för att barn och unga ska känna hopp i stället för hopplöshet.

Anna-Karin Johansson

Ordförande moderatkvinnorna, Norrbotten

Anne Tano

Vice ordförande moderatkvinnorna, Norrbotten
Läs mer om