Köttproduktionen ett hot mot miljön

Konsumtionen av kött är ett hot mot miljön anser debattören.

Konsumtionen av kött är ett hot mot miljön anser debattören.

Foto: Maria Johansson

Piteå2010-07-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att transporter påverkar klimatet är ingen nyhet. Ingen motsätter sig längre det faktum att vi måste ändra och minska våra flygresor, biltransporter och andra fossildrivna transportmedel för att komma tillrätta med miljö- och klimatproblemen.
Men vi vill gärna blunda för vad vi lägger på tallriken. Ifrågasättande av vår matkonsumtion tas oftast väldigt personligt. Kanske är det därför köttkonsumtionen allt för sällan plockas in i klimat- och miljödebatten.
Det har visat sig vara lättare att kritisera det ekologiska lantbrukets vara eller icke vara än att se sanningen om köttproduktion i vitögat.

Hur obekvämt det än känns måste vi beakta det faktum att konsumtionen av ett kilo fläskkött medverkar till mer utsläpp av växthusgaser än att köra bil i tre timmar samtidigt som man har alla lampor tända hemma. Lägg till att köttkonsumtionen även har sitt finger med i spelet gällande skogsskövling, försurning, övergödning och den minskade tillgången till färskvatten (det går åt 13 000 - 16 000 liter vatten för att producera ett kg nötkött). Söndagsbiffen kanske inte längre känns lika aptitlig?
Köttkonsumtionen handlar inte bara om miljö- och klimatfrågor. Det handlar även om fördelningsfrågor och möjligheten att föda en växande befolkning.
I dag används 70 procent av världens jordbruksmark till köttproduktion, en produktion som bara utgör 15 procent av den sammanlagda matkonsumtionen i världen. Produktionen av 1 kilo kött kräver cirka tio gånger så mycket resurser som produktion av ett kilo vegetabilier med samma proteininnehåll.
För att komma tillrätta med miljöhoten måste förändringar till.
Förändringar inom alla områden som påverkar såväl klimatet, övergödningen, försurningen, den biologiska mångfalden och tillgången till rent vatten.
Vi måste, oavsett hur otrevlig tanken än förefaller, förändra och förminska vår konsumtion av kött.

Vänsterpartiet föreslår en rad åtgärder för att komma tillrätta med köttindustrins negativa miljöpåverkan:
Inför nytt mål för EU: 25 procent min
dre konsumtion av kött
Verka inom EU för att som medlemsstat kunna halvera momsen på frukt och grönt
Inför en vegetarisk dag i veckan
Ge mer stöd till ekologisk mat
Det finns stora och många möjligheter att lösa de problem vi står inför i dag. Men då måste vi våga se helheten och våga genomföra förändringar som leder till hållbara lösningar. Vi har helt enkelt inte tid att chansa. I dagsläget hindrar EU medlemsländerna för att införa dessa förändringar.
Det tycker vi är fel.
Vänsterpartiet har länge verkat för att förändra detta ohållbara system inom EU. Det tänker vi fortsätta med. En röst på oss i valet hjälper oss fortsätta med detta arbete.
Läs mer om