Komjölk är inte gjort för människor

Piteå2015-10-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fyra skribenter som företräder LRF Mjölk försvarar, i en debattartikel i Piteå-Tidningen den 25 september, EU:s skolmjölkbidrag som kraftigt subventionerar inköpen av mjölk-, ost- och filprodukter. Detta eftersom de menar att komjölk är både miljövänlig och nyttigt. Skribenterna saknar faktastöd för sina påståenden.

LRF Mjölk framhåller svensk komjölk som klimatsmart eftersom komjölken påstås innehålla sju gånger mer näring än havremjölk i relation till klimatutsläppen. Det är ett mycket vilseledande sätt att räkna på som inte används i seriösa vetenskapliga sammanhang, varken i Sverige eller internationellt. Djurhållningen står enligt FN för cirka 15 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Nötköttet och mjölken är allra värst på grund av kornas enorma utsläpp av metan och lustgas samt stora utsläpp av koldioxid som frigörs när skogar huggs ner för att bli foderodlingar och betesmarker.

Det är visserligen bra att LRF Mjölk lyfter fram hälsovinsterna med mjölkprodukter som befriats från det hälsofarliga mättade fettet. Detta eftersom det animaliska fettet orsakar hjärtkärlsjukdomar enligt Livsmedelsverket.

Myndigheten inleder sina nya kostråd i informationsbroschyren ”Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig” med meningen: ”Nyckeln till bra matvanor är mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat”. Att minska mängden animaliskt fett från feta mejeriprodukter är ett centralt budskap i de nya kostråden.

Men inte heller fettsnåla mjölkprodukter är bra för skolbarn eftersom de innehåller kolossala mängder socker, laktos. Medlemsföreningen Läkare för framtiden informerar på sin hemsida att fettsnål mjölk kan innehålla 55 procent socker som andel av kalorier. Komjölk är helt enkelt inte gjort för människor.

LRF Mjölk bör sluta upp att propagera för komjölk åt skolbarn genom att felaktigt framställa den som nyttig och klimatsmart. LRF Mjölk bör i stället på allvar delta i samhällsdebatten och diskutera de stora utmaningarna angående människors hälsa, klimatet, miljön och djurlidandet som produktion och konsumtion av komjölk oundvikligen innebär.

Läs mer om