Regeringen har under en lång tid hävdat EU direktivet om fri handel som i dag omöjliggör ett krav om kollektivavtal vid upphandlingar vilket bidrar till att försvaga fackförbunden och kollektivavtalet. Nu har ett nytt EU direktiv fattats som gör att kollektivavtal kan krävas i upphandling vilket ger facken en bättre möjlighet att tillvarata medlemmarnas intressen om en bra arbetsmiljö med schyssta arbetsvillkor. Transportarbetareförbundet kräver kollektivavtal vid upphandling. Det är dessutom alla arbetstagares garanti, om att man får betalt för utfört arbete och att man är försäkrad under sin arbetstid om olyckan skulle vara framme.
I går det Kollektivavtalets dag. En dag för att minnas det som är den svenska modellen vilket innebär att arbetstagarorganisationerna och arbetsgivarorganisationerna ska gemensamt göra upp om löner, arbetsvillkor och avtal. Det ska inte skötas av politiker och det ska följas av samtliga parter som är anslutna till dessa organisationer.
I dag har det blivit vanligare att arbetsgivare inte följer detta, i många fall inte följer kollektivavtalen de är anslutna till eller rent av väljer att inte teckna kollektivavtal. Det drabbar arbetstagarna med osäkra anställningar som följd, krav om att den anställde ska ställa upp utan ersättning ökar, särskilt för unga.
Hela branscher drabbas då oseriösa arbetsgivare slår ut de som är seriösa som vill följa ingångna avtal och den som alltid drabbas, är den anställde. Därför kräver Transportarbetareförbundet kollektivavtal vid upphandling av samhällsbetalda tjänster som exempelvis skoltransport och färdtjänst. Kollektivavtalet kan vara ett verktyg för att säkerställa att de anställda får en bra arbetsmiljö, att konkurrensen i branschen är på lika villkor och att de oseriösa aktörerna slås ut. Oseriösa aktörer ska inte tjäna pengar på skattebetalarnas bekostnad.