Före sommaren lovade Kent Ögren ett besked i god tid före valet, vilka specialiteter han och hans partikamrater var beredda att återföra till sjukhuset.
Eftersom valet närmar sig med stormsteg och vi inget hört så kände vi oss tvungna att avkräva det utlovade beskedet och vi skulle då få detta med det snaraste.
Det var nu vi fick klart för oss hur landstingsledningens modell på demokrati fungerar.
Tillvägagångssättet blev följande:
I smyg sammankallade man först de "tunga" näringslivsföreträdarna (en del av nätverket) och Piteås kommunalråd till ett möte för att få deras stöd (tystnad) så att frågan skulle avföras från dagordningen och inte störa det förestående valet. När denna manöver inte lyckades så bjuder man nu in de fackliga företrädare som funnits med i nätverket för att den vägen tysta opinionen.
Tystnaden från kommunens företrädare var redan ordnad i och med att landstinget tagit det ekonomiska ansvaret för de rehabiliteringsplatser som finns på sjukhuset.
Målet är alltså att tysta de pågående protesterna mot kvalitetsförsämringarna på vårt närsjukhus.
Denna modell av demokrati trodde vi inte platsade i vårt svenska samhälle. Vår modell bygger på en öppen ärlig dialog som förs utifrån väljarnas åsikter.
Det går aldrig att bortse från att skogsindustrins verksamheter, vilka i princip pågår dygnet runt, har en högre risk för olycksfall än andra jämförbara verksamheter i industriproduktion.
Vi kan därför med det vi anfört ovan aldrig släppa kravet på att det måste finnas en väl fungerande akutsjukvård på orten som lokalt dygnet runt kan serva de som arbetar inom skogsindustrin samt övriga.
Företag och fackförbund tar tillsammans sin del av ansvaret genom att bedriva ett mycket aktivt arbetsskyddarbete. Målet är att minimera antalet olycksfallsskador. De följer upp samtliga incidenter, tillbud och olycksfall för att förebygga att personalen drabbas av skador i produktionen.
Arbetet med dessa frågor har hittills byggt på att närsjukhuset som finns i Piteå, haft kapaciteten att akut omhänderta de som skadats genom olycksfall. Förutsättningen har byggt på att en akut skada ej skall förvärras genom tidskrävande transporter. Det är en av hörnpelarna i vårt skyddsarbete och där har vi alltid känt ett bra stöd i vår strävan från Piteå Älvdals Sjukhus.
Den verksamhet som skogsindustrin bedriver i Piteå kommun har, enligt vår mening, även den en oerhört viktig roll för ett fungerande näringsliv i vår kommun. Antalet anställda i dessa branscher är totalt cirka 1350 och ser man på kringeffekterna av vår verksamhet så torde ungefär ytterligare cirka 5400 få sina arbetstillfällen från den verksamhet vi bedriver.
Allt detta sammantaget gör att vi har svårt att förstå att någon ifrågasätter Piteå älvdals sjukhus mycket viktiga funktion som akutsjukhus i vår kommun.
Efter de senaste händelserna och agerandet, lämnar vi nu över till väljarna att avgöra vem som skall styra i landstinget med avseende på framtiden för sjukhuset. Någon vilja att lyssna på befolkningens åsikter har hittills inte funnits. Vi tror att våra medlemmar är fritt tänkande människor och är fullt kapabla att betygsätta vad som pågår i planeringen om sjukhusets framtid.