Var ligger Stockholm? Du skulle förmodligen utan större svårighet kunna peka ut landets huvudstad på en karta. Om du är i affären och ska köpa några varor kan du med största sannolikhet göra en överslagsräkning i huvudet för att få ett hum om vad det kommer att kosta. Visst är saker lätta när man kan dem. Det är en av anledningar till att vi går i skolan. ”Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.”, enligt Skolverket.
Skolan lär i dag ut hur elever ska läsa, hur elever ska räkna, vad elever bör känna till om samhället, vad elever bör känna till om sina grannländer, om vida världen och hur vi nått dit där vi är i dag. Vi lär med andra ord våra barn hur de ska inhämta information för konsumtion, vi lär dem hur mycket saker och ting kostar men vi lär dem inte hur de ska kunna betala för det. Långsökt tänker du, men faktum är att ungdomar i dag inte lär sig hur de ska söka jobb.
De flesta anställningar i dag sker via olika nätverk, både formella och informella, via sociala medier, rekryteringsföretag och en rad andra kanaler som varje enskild individ får sätta sig in i. Det som tidigare sågs som en naturlig och opersonlig process är numera en svår och personlig aktivitet som kräver att individen har kännedom kring hur arbetsmarknaden faktiskt fungerar. Det gäller att förstå hur man kan känna igen potentiella arbetsgivare. Det gäller även att kunna visa upp sina förmågor och meriter och sist men inte minst måste man kunna marknadsföra sig för att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet.
De individer som ännu inte behärskar de färdigheter som krävs för att orientera sig på arbetsmarknaden kan riskera att halka efter och inte få chansen att utveckla sina talanger, vilket i sin tur kan leda till utanförskap. För att förebygga dessa potentiella klyftor mellan unga människor skulle det vara fördelaktigt att införa obligatorisk karriärkunskap i grundskolan. Skolans uppgift är som tidigare nämnt att utbilda individer som ska kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.
Vi behöver inte ett nytt ämne, låt oss i stället integrera karriärkunskap i den utbildning som finns. Det viktigaste är att ge eleverna en möjlighet att utveckla sina talanger och färdigheter som samhället kräver för att lyckas på arbetsmarknaden i framtiden. Det spelar inte så stor roll om du som elev går ut med bästa tänkbara betyg om du inte vet hur du ska nå ut till den arbetsgivare du vill arbeta hos eller känner till hur du ska ta dig dit.
Vi måste se vikten av att utveckla ungdomars kunskap och ge dem de redskap som samhället kräver för att finna jobb. Vi äventyrar inte bara att försaka ungdomarnas talanger utan även samhället i stort, avsaknad av skatteintäkter försätter oss i en prekär situation. Genom att införa obligatorisk karriärkunskap i skolan investerar vi både i våra ungdomars och vår egen framtid. På så sätt hjälper vi också varje enskild person att finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.