Kampen mellan kluvna synsätt

Piteå2008-07-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den svenska modellen är en långvarig process mellan arbetsgivare och arbetstagare som varit beroende av varandra inom ett område under lång tid. Den fria rörligheten och globaliseringen har nu gjort delar av denna relation mindre beroende. Arbetsgivare kan i dag bestämma sig med ett styrelsebeslut att flytta produktion samt lämna deras arbetskraft åt sitt öde och finna ny arbetskraft i andra delar av världen till betydligt lägre kostnader. Kunderna är i båda fallen fortsatt de samma. Så ser verkligheten ut. Vem vinner och vem förlorar? Vem är ansvarsfull och vem är ansvarslös?

Nu vill bland annat EU, och förmodligen välkomnas det av arbetsgivaresidan, även tillåta friare utländsk arbetskraft att konkurrera på den inhemska marknaden men inte med de och under de maktmedel parterna i dag förfogar över. EU:s domar, Lavaldomen till exempel visar hur konflikten mellan en mer marknadsliberal och en marknadsreglerad arbetsmarknad ger problem.
Om nuvarande svenska modell viker kommer svensk arbetsmarknad att gå tillbaka i tiden före kollektivavtalens tillkomst och EU medlemskapet ger svenska medborgare en otryggare framtid.

Sverige och övriga nationsmedlemmar vilka anslutit sig till EU betraktar sig som fria självständiga nationer med egna grundlagar och ett eget demokratiskt självstyre.
Nu visar det sig att EU med EG domar och fördrag börjar komma i konflikt, ja verklig konflikt med medlemsländernas demokratiska grundprinciper. Folket i medlemsländerna vill vara med och bestämma över hur den egna nationens framtid och utveckling ska byggas.

Läs mer om