Jobbsäkra miljö- och klimatpolitiken

Piteå2015-12-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår klimattoppmötet COP 21 i Paris. Vid mötet behöver världens länder enas om ett avtal som innebär att världens alla länder är med och tar ansvar för att möta klimatutmaningen. Tidigare har utvecklingsländerna varit undantagna krav om utsläppsminskningar. En sådan ordning är omöjlig om tillräckliga utsläppsminskningar ska nås. Kina står till exempel ensamt för omkring en tredjedel av de globala klimatutsläppen. Det är inte hållbart. Alla länder måste ta ansvar om den globala uppvärmningen ska kunna hållas under två grader.

Utöver det internationella arbetet behöver vi föra en ambitiös och effektiv nationell klimatpolitik. Den parlamentariska Miljömålsberedningen utvecklar just nu förslag till ett nytt klimatpolitisk ramverk med tydliga långsiktiga målsättningar. Moderaterna är beredda att medverka till att ambitiösa klimatmål sätts. En ambitiös klimatpolitik innebär att vi förenar snabbt sjunkande utsläpp med en stark ekonomisk utvecklig. På så sätt kan Sverige inspirera fler länder att ta ansvar. Om Sverige ska kunna axla rollen som föregångsland måste vi jobbsäkra miljö- och klimatpolitiken och genomföra reformer som både sänker utsläppen och stärker svensk konkurrenskraft.

Vi vill möjliggöra längre och tyngre lastbilar, upp till 74 ton, att köra på våra vägar samt påskynda omställningen av fordonsflottan genom bland annat satsningarna på supermiljöbilspremien och utbyggd laddinfrastruktur.

För oss är trygg och hållbar energiförsörjning en självklarhet och en nödvändig förutsättning för vår industri. Svensk elproduktion har mycket låga utsläpp av växthusgaser. Regeringens höjning av skatten på kärnkraft riskerar dock att leda till ökade globala utsläpp och hotar jobb i Sverige. Moderaterna föreslår i stället att effektskatten på kärnkraft sänks med 250 miljoner kronor.

I syfte att möjliggöra för en på sikt klimatneutral industri vill vi påbörja arbetet med en nationell strategi för avskiljning och lagring av koldioxid, Carbon Capture and Storage (CCS). Vi ser CCS som ett verktyg för att hantera sådana industriutsläpp som på annat sätt är svåra eller rent av omöjliga att eliminera.

Otydlig energipolitik har tillsammans med en svajande hållning gällande Sveriges arbete i EU, inte minst vad gäller klimatmålen och nu senast EU:s krav på avgasutsläpp från nya bilar har inneburit ett skakigt första år för regeringen. Vallöften har brutits, exempelvis är idén om grön skatteväxling som bortblåst. Lidande blir såväl klimatet som svensk ekonomi. Sverige har varit ett föregångsland men med regeringens politik riskerar Sverige att bli ett avskräckande exempel.

Läs mer om