De kommuner där störst andel av inkomsttagarna gör avdraget är Lerum och Håbo, som ligger i Västra Götalands och Stockholmsregionerna, med över 46 procent av alla inkomsttagare som gör reseavdrag. Det kan jämföras med under 18 procent i Norrbotten, vilket är bland de lägsta i landet. De största reseavdragen görs i Trosa och Norrtälje som båda ligger i Stockholmsregionen med ett genomsnittligt avdrag på över 20 000 kronor, medan snittet i Norrbotten bara är 13 400 kronor.
Varken Odell och Wälivaara eller någon annan kan veta vilka förslag den ännu inte tillsatta utredningen om skattelättnader för att stimulera kollektivtrafiken kommer att lägga. Bussbranschens förslag är däremot att reseavdraget ska reformeras och att ett kilometeravdrag av den typ som redan införts i flera europeiska länder, bland annat i Norge och Danmark, ska införas. Vi vill helt enkelt att alla, oavsett om de väljer bilen, bussen eller tåget när de reser till jobbet, ska få göra lika stora reseavdrag per kilometer.
Som bussbranschens reseavdragsrapport visar kommer ett kilometeravdrag att leda till bättre miljö, högre trafiksäkerhet och ökad jämställdhet. Till detta kommer att det mycket utbredda skattefusket med reseavdrag kommer att minska kraftigt eftersom Skatteverkets kontroller skulle bli betydligt enklare och effektivare. I dag innehåller nästan hälften av alla reseavdrag fusk. Ett skattefusk som kostar statskassan 1,4 miljarder kronor varje år. Det är mer än vad alla reseavdrag i Norrbottens, Dalarnas, Gävleborgs och Västerbottens län kostar tillsammans varje år.
Bussbranschen tillhör de första att skriva under på att det finns stora områden i Norrbotten och andra delar av landet som saknar en tillfredsställande kollektivtrafikförsörjning. Genom att minska det mycket omfattande skattefusket med reseavdraget finns det pengar att ge dem som verkligen behöver göra avdrag för resor till jobbet, glesbygdsbor som saknar en väl utbyggd kollektivtrafik, ett mer generöst reseavdrag. Härigenom kan vi "låta hela Sverige leva".