Inga "nya" pengar från EU

Åsa WestlundEuropaparlamentariker.

Åsa WestlundEuropaparlamentariker.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Piteå2009-12-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om mindre än en vecka inleds det stora klimattoppmötet i Köpenhamn. Rapporterna om de pågående förhandlingarna är oroande. EU riskerar genom sitt nuvarande agerande att bidra till att det inte blir något klimatavtal värt namnet. En av de största stridsfrågorna är nämligen hur världens rika länder ska stödja utvecklingsländernas klimatarbete.
Den svenska regeringen vill liksom majoriteten av de europeiska regeringarna inte skjuta till några nya pengar i klimatbistånd. Istället vill man använda de pengar som man redan lovat till fattigdomsbekämpning. The Guardian (091130) rapporterade nyligen om hur detta riskerar att underminera alla möjligheter att nå fram till ett globalt klimatavtal i Köpenhamn. Inget utvecklingsland kommer att acceptera ett avtal som inte innebär några "nya" pengar.
För att få till ett internationellt klimatavtal måste vi få med oss utvecklingsländerna. Då måste vi som har mest resurser och dessutom har störst skuld i de klimatförändringar som nu sker eftersom bidra med ekonomiska resurser till klimatarbetet i utvecklingsländerna.

I EU-kommissionens tidigare förslag till finansiering var det lite oklart varifrån pengarna skulle tas. Kommissionen, liksom senare Europeiska rådet, öppnade för möjligheten att ta från biståndet för fattigdomsbekämpning, vilket var illa nog.
Nu verkar det stå klart, det blir inga "nya" pengar från EU. Enligt de förhandlingsdokument the Guardian citerar driver EU:s förhandlare just nu detta mycket hårt i de internationella klimatförhandlingarna. EU säger sig inte kunna gå med på några nya pengar till världens fattiga inom ramen för ett klimatavtal.
Den rika världens löften om att ge 0,7 procent av BNP i bistånd för att uppnå millenniummålen ska nu alltså också räcka till utvecklingsländernas klimatarbete. Istället för att få extra resurser till klimatarbete ska utvecklingsländerna få ytterligare ett löfte om att få de pengar som de redan blivit lovade. Det enda som ändras är att pengarna nu inte bara ska räcka till att utrota fattigdomen utan också till klimatarbetet. Detta innebär i praktiken att EU överger biståndsmålet om 0,7 procent av BNI till fattigdomsbekämpning.
Det behövs mer pengar både till fattigdomsbekämpning och till klimatarbete. Klimatproblematiken innebär att u-ländernas fattigdomsbekämpning kommer att bli än mer kostsam, inte tvärtom. Då behövs det mer resurser än de 0,7 procent man tidigare lovat i bistånd. De afrikanska länderna bojkottade inledningsvis förhandlingarna i Barcelona i protest mot de rika länderna inte tar sitt ansvar. Nu är det hög tid att vi tar vårt ansvar och tar fram ett seriöst förslag till finansiering.
Förhandlingarna har redan tidigare kantats av misstro från de fattiga ländernas sida gentemot de rika ländernas fagra löften. Utvecklingsländerna har allt för många gånger fått fagra löften om bistånd för fattigdomsbekämpning. Att än en gång lova samma pengar framstår inte som seriöst.

Det svenska ordförandeskapet borde inte acceptera ett sådant skambud från EU. Varför har man inte tagit tillfället i akt att som ordförandeland presentera ett eget, mer offensivt och rimligt förslag på finansiering av utvecklingsländernas klimatarbete? Varför låter man de minst ambitiösa EU-länderna sätta dagordningen?
Vi i de rika länderna måste ta vårt ansvar. Vi har orsakat problemen som nu slår hårdast mot utvecklingsländerna och vi har mer resurser. Det är vår uppgift att leda utvecklingen mot ett mer klimatsmart samhälle och samtidigt bidra till utvecklingsländernas klimatarbete. Blir det inget klimatavtal blir kostnaderna för klimatförändringarna mycket, mycket större än vad det skulle kosta att ge utvecklingsländerna extra bistånd till klimatarbete. Att snåla in på resurser till världens fattiga kan stå oss mycket dyrt.
Läs mer om