Inför en frigörelsedag

Piteå2015-05-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frigörelsedag på dagen för Socialstyrelsens ockupation önskvärt

Svenska pridefiranden blir allt fler till antalet och allt större år från år. Detta är positivt. Dock saknas numera kopplingen till pridefestivalernas ursprung. I många andra länder äger pridefestivaler ofta rum runt ett speciellt datum, ett datum som symboliserar en viktig händelse i HBTQ-historien. I Sverige äger pridefestivaler rum när som helst under året.

Utomlands firas många gånger pridefestivaler när det gamla Stonewallupproret ägde rum. Detta är en logisk följd av den kanske viktigaste händelsen i den moderna, internationella HBTQ-historien. En händelse som går som en skiljelinje genom historien. Stonewallupproret ägde rum 1969 och var ett antal demonstrationer mot den razzia, som polisen genomfört mot HBTQ-personer på baren Stonewall Inn i New York.

Detta var inte första gången som gayklubbar trakasserats av polisen i USA, varav flera fått stänga. Den här gången den 27 juni 1969 motsatte sig dock besökarna på Stonewall Inn trakasserierna och detta vara den tändande gnistan till en rad våldsamma demonstrationer mot polisens trakasserier. Det skulle vara en viktig signal till såväl deltagare som allmänhet med en återkoppling till pridefestivalens ursprung, att ha en händelse att hänga upp dem på, varför Pride är viktigt och varför det är så mycket mer än bara festande och glamour.

Det skulle förstärka betydelsen av pridefestivalerna ytterligare, att det när det kommer till kritan handlar om att stå upp för alla människors lika rättigheter och påminna om vad som historiskt flyttat fram HBTQ-personers positioner. I exempelvis Tyskland relaterar pridefirandet till upproret i Manhattans west village, där förkortningen CSD står för Christopher street day. Bland många tyskar är Christopher street mer känt som begrepp och vad det står för än vad Pride är.

I Sverige är en av de viktigaste händelserna i HBTQ-historien ockupation av Socialstyrelsens trappa under frigörelseveckan år 1979, som ledde till att sjukdomsstämpeln för homosexualitet senare togs bort. Den 29 augusti 1979 spelade en avgörande roll i den moderna svenska HBTQ-historien. För att minnas den dagen då Socialstyrelsens trappa började ockuperas vore det naturligt att arbeta för en nationell frigörelsedag eller komma ut-dag den 29 augusti. När det i dag finns dagar i Sverige namngivna efter bakverk känns det inte för långt bort att vi får en dag namngiven efter detta viktiga tillfälle i historien. Öppna Moderater vill därför införa en frigörelsedag eller komma ut-dag den 29 augusti.

Läs mer om