Hur många liv ska offras?

Piteå2015-10-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrbotten ligger högst på listan över självmord. Denna sommar är en svart sommar, då många, med stora vårdbehov, inte fått hjälp som resulterat till tung misär som i sin tur har resulterat till en hög självmordsstatistik. Tendensen har pågått hela året och kulmen blev under sommaren. Vart är vården på väg och vem har ansvaret? Politikerna måste se allvaret och fatta de rätta besluten för att förändra trenden. Neddragningar av hälsocentraler har skapat långa väntetider. Kompetensen sjunker både inom psykiatri- och abstinensvården samt i kommunernas arbete bland brukarna under sommaren.

Att vara sjuk inom psykiatri/missbruk måste likställas med andra vårdbehov såsom hjärt-, kärl- och så vidare. I dag så ligger psykiatrin långt ned på listan. Det kan man även se inom forskningen och satsning på olika områden. Alla ska ha lika värde inom vården. Detta drabbar inte bara den enskilde utan även de anhöriga. Anhörigas känsla av att vara hjälplösa och bundna till händer och fötter, på grund av sekretess och tystnadsplikt utmynnar i sig till en ohälsa. Vi vill inte att flera ska dö på grund av resursbrist.

Vi som verkar i brukarrådet har under sommaren fått så många telefonsamtal, kontakter med förtvivlade människor som inte blivit hörda och inte fått akut hjälp på grund av platsbrist. Läkare som inte kunnat skriva ut eller förnya beprövade mediciner. Kommunernas resurser under sommaren inom missbruks- och psykiatrivården gör även att människors psykiska hälsa försämras drastiskt.

Exempel:

nLeveranser av mediciner slutade leverera under sommaren.

nAbstinensbehandlingen är fullbelagd på grund av ledighet och för få platser.

nKommunerna har inte resurser att abstinensbehandla.

nMycket långa väntetider för besök som i stället leder till akututryckningar.

Viktigt är att ta lärdom av denna sommar och åtgärda de problem som har visat sig. Problemen kommer knappast att bli mindre till nästa sommar, på grund av hur samhället ser ut, med nätdroger, ökad alkoholanvändning, mer utslagning av människor. Ensamheten som ökar under sommarmånaderna.

Vi inom brukarrådet vill uppmana kommuner och landsting att ta till vara de brukarorganisationer som finns, både inom förslag på förbättrade insatser, men även de kunskaper som finns inom föreningarna.

Läs mer om