Hur greppas Sverige- demokraterna?

Piteå2009-11-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om Sverigedemokraterna finns just nu mycket att läsa. Böckerna avlöser varandra och ambitiösast har nog den oberoende socialdemokratiska tankesmedjan Arenagruppen varit. Tre böcker med sammantaget lika många infallsvinklar på fenomenet i fråga har det blivit bara i år. Den första av dessa tre svarar tankesmedjans vd Håkan A Bengtsson för i en antologi, som han dels redigerat och dels skrivit två uppsatser i och ett ledmotiv i dessa är att Sverigedemokraterna har de etablerade partierna fått för sina synder.
Inget av dessa formulerar sig längre i klasstermer och någon avgörande politisk skillnad mellan de två huvudkombattanterna i den traditionella höger/vänster-motsättningen blir allt svårare att urskilja för varje år som går. Detta har skapat ett politiskt tomrum och därmed också ett politiskt utrymme för Sverigedemokraterna. För om det nu inte finns några klasstrider och varken arbete eller kapital, vad finns det då?

Jo, säger Sverigedemokraterna, det finns svenskar och invandrare och det finns en civilisationernas eller - om man så vill - kulturernas kamp. Och den stora kulturstriden just nu är den mellan väst och islam. Och som det ser ut i dag - och detta är den dramatiska tesen! - så kommer väst eller åtminstone Europa om ett par tre generationer inte längre att vara väst utan en del av den islamska världen.
Kring denna tes har det under det senaste decenniet vuxit fram en helt ny litterär genre. Den är huvudsakligen på engelska och man talar om en Eurabia-litteratur och om Eurabia-författare. Som på svenska blivit eurabienlitteratur och eurabienförfattare.

Den andra boken i min treklöver -"Hatet mot muslimer" av Andreas Malm - inleds med en bred presentation av denna eurabienlitteratur och sedan följer ett kapitel om hur Sverigedemokraterna har anammat den eurabiska tesen. Finns det då något som talar för denna tes? Nej, det gör det inte, svarar Andreas Malm. Och
efter en detaljerad granskning av argumenten för den karaktäriserar han den som en delirisk fantasi. Samtidigt påpekar han att det hos oss inte bara är Sverigedemokraterna som lockats av detta delirium. Och han dokumenterar vad han kallar en borgerlighet på glid.
Men Andreas Malm påpekar också att Sverige i sammanhanget fortfarande ligger hästlängder "efter" exempelvis Danmark. Eller Storbritannien där frågan redan rests om islamofobin i dagens krisande Europa kan bli samma destruktiva kraft som antisemitismen blev det i 1930-talets krisande Europa. För "min" sista infallsvinkel på Sverigedemokraterna svarar Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg i boken "Slaget om svenskheten. Ta debatten med Sverigedemokraterna", som kort kan beskrivas som en faktabok om vilken politik Sverigedemokraterna står för i de politiska sakfrågorna.
Tre olika försök att greppa fenomenet Sverigedemokraterna alltså, men vilket är det mest adekvata? Ja, den frågan kommer kanske upp när Anna-Lena Lodenius besöker Piteå i nästa vecka.
Läs mer om