Hot och våld mot poliser - ett ökande problem

Björn Lundberg

Björn Lundberg

Foto: NIls widman

Piteå2009-04-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
33 procent av poliserna i Norrbotten har utsatts för hot eller våld under det senaste året. Våldsamt motstånd, misshandel eller våld med kniv eller andra tillhyggen är de vanligaste typerna av våld som poliserna utsatts för. Det visar en undersökning som Polisförbundet låtit göra. 45 procent av poliserna i Norrbotten upplever också att hot och våld mot poliser har ökat den senaste treårsperioden. Det är viktigt att ta polisernas upplevelser på allvar. Svenska poliser sätter dagligen sina liv på spel för att värna och skydda medborgarna. Det tål att minnas och påminnas om.
I årets undersökning har Polisförbundet också ställt frågor om den systemhotande brottsligheten. Även här finns det anledning att reagera över statistiken. Fyra procent av poliserna i Sverige har blivit hotade av företrädare för den organiserade brottsligheten. En procent av poliserna har en familjmedlem som har förföljts eller kontaktas av företrädare för den organiserade brottsligheten. Men 65 procent av de hotade poliserna har inte har anmält hotet.
Det är viktigt att fundera på varför poliser inte anmäler hot. Tycker man inte att det är någon idé att anmäla? Tar inte domstolar och åklagare hoten mot polisen och deras anhöriga så allvarligt som man borde? Oavsett vilket så är det viktigt att polismyndigheten tar krafttag och går till botten med frågan.
Just nu finns det en extra stor anledning för Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna att skapa rutiner kring hot och våld mot poliser. I år sjösätts en ny organisation som uteslutande ska arbeta mot den organiserade brottsligheten. Tanken är att 200 kvalificerade utredare, spanare och analytiker ska anställas. Arbetet kommer att ske i nio aktionsgrupper som skapas runt om i landet.
Priset för dessa 200 poliser får inte bli för högt. Därför är det viktigt att man redan nu tar krafttag och arbetar förebyggande. Det handlar om flera saker:
För det första måste möjligheten att kartlägga personer som arbetar inom polisen minskas. Det handlar både om möjligheten till skyddad identitet, men också om andra åtgärder som försvårar för dem med onda avsikter.
För det andra måste polismyndigheterna bidra med rådgivning när en polis utsatts för hot och våld. Det handlar om att hjälpa till med att skriva arbetsskadeanmälningar och skadeståndsyrkanden men också om att bidra med psykologiskt stöd. En polis som blivit utsatt för hot eller våld kan behöva en kamratstödjare eller till och med psykologisk expertis.
För det tredje måste också samhället i stort stötta poliserna. Här har handlar det om att domstolar tar hot och våld mot poliser på allvar. Polisförbundet efterlyser en bred diskussion om de risker som polisarbete faktiskt innebär.

Läs mer om