Sedan alliansen bildade regering 2006 så har sysselsättningen i Sverige ökat med 200 000 personer, trots att hela vår omvärld är inne i långvarig lågkonjunktur och där de allra flesta länderna i EU har drabbats av ökad arbetslöshet och färre i jobb. Sysselsättningen har ökat i alla åldersgrupper i samhället och Sverige är det land i Europa som har den allra högsta andelen av befolkningen som faktiskt arbetar. Sveriges stora utmaning ligger nu i att skapa fler arbeten för unga människor. Därför så genomför alliansregeringen reformer som syftar till att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, stärka skolan och yrkesutbildningen samt skapa bättre förutsättningar för företag att växa och anställa nytt.
Bara i år så satsas 23 miljarder kronor på jobbskapande åtgärder. Regeringen för en arbetsmarknadspolitik där ungdomar som skrivs in på Arbetsförmedlingen redan från dag ett får förmedlingsstöd och möjlighet till en individuell plan för att komma i jobb. Nu under våren så har regeringen också föreslagit en satsning på 14 000 extra utbildningsplatser inom bland annat yrkesutbildning för att dämpa den internationella krisens effekter. Erfarenheten från andra länder visar att utbyggda lärlingsprogram är en effektiv väg för fler i jobb.
Maria Stenberg och Magdalena Andersson skriver i Piteå-Tidningen den 12 juni och påstår sig vilja prioritera kampen mot ungdomsarbetslöshet. Då är det konstigt att merparten av de skatter som Socialdemokraterna vill höja, främst för att satsa på högre bidrag, slår direkt mot ungdomars möjlighet att få jobb. Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgifterna för den som anställer unga människor under 26 års ålder med över 14 miljarder kronor något som riskerar att leda till över 12 000 färre ungdomsjobb. Till det kommer förslag om höjd restaurangmoms och minskade rut-avdrag som ytterligare försvårar för den som grupp ungdomar som har det som kanske allra tuffast på arbetsmarknaden.
Moderaterna vill gå vidare och fortsätta att göra det enklare att anställa ungdomar, vi vill arbeta för att fortsätta sänka skatterna för alla som jobbar och samtidigt satsa på infrastruktur, forskning och utbildning. Det är så man kan skapa fler jobbchanser åt Sveriges unga och inte genom stora skattehöjningar direkt riktade mot ungdomar.