Har vi behov av friskolor i Piteå kommun?

Piteå2006-08-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
e Nu i valtider tävlar politikerna om att överträffa varandra med antingen påhopp på andra partier eller löften om förbättringar. Folkpartiet i riket och kommunalt är helt inriktade på att det är mycket dåligt ställt med dagens skola och har radat upp ett flertal åtgärder som skall vidtas. Folkpartiets lösning på problemen är friskolor då det ger föräldrar valfrihet. Budskapet är att med friskolor blir det bättre i skolan. Min fråga är valfrihet till vad och bättre med vad?

Behöver vi friskolor för att de kommunala skolorna håller dålig kvalite ?

Jag har haft förmånen att få arbeta politiskt i barn- och utbildningsnämnden och för mig har det varit bland det roligaste jag gör som politiker. Det gör att jag inte längre kan acceptera den negativa syn som sprids om våra verksamheter. Hur många av er har besökt skolor och verkligen vet hur man arbetar i dagens skola?



Många av de saker som folkpartiet anger som förbättringar finns redan i dag i våra skolor trots att det är socialdemokratiskt styre både i landet och i kommunen. Vi har många skolor centralt och i byar, skolor som har hög standard i byggnad, inventarier och material. Vi har skolor som profilerat sig mot musik, dans, friluftsliv, media etcetera. I Piteå har vi hög personaltäthet med välutbildad, kompetent personal.

Vid besök i verksamheter har jag mött personal som visar stort engagemang och intresse för arbetet med att utveckla nya undervisningsformer i syfte att ge våra barn och ungdomar en utbildning av hög kvalite. Tack vare personalens arbete så har Piteås skolor och elever uppmärksammats i många olika sammanhang för det arbete och den goda kvalite vi har i våra skolor. 



Det är lika självklart i våra skolor som ute på andra arbetsplatser att aldrig "slå sig till ro" utan att man hela tiden strävar efter att förändra och förbättra i takt med annan utveckling i samhället. Jag delar folkpartiets syn på att det i dag är oroligt på en del av skolorna. Det behövs mer av studiero i skolan för elever och lärare, men jag anser inte att det är löst med ordningsbetyg. Ett sätt att få studiero är att ha tydliga ordningsregler i våra skolor. Det skall vara ordningsregler som utarbetas gemensamt mellan personal, elever och föräldrar och det skall vara regler som är tydliga för alla som finns i skolan och det skall också vara tydligt vad som sker om man inte följer dessa regler.

Jag säger nej till friskolor då jag vill att våra barn och ungdomar skall ha tillgång till en likvärdig utbildning oavsett samhällsklass eller bostadsort. Jag säger nej till friskolor där det förekommer att utbildningen ges av personal utan lärarkompetens, där det förekommer lärarlösa lektioner och där ekonomiskt överskott - våra skattemedel - går till bonuslöner till rektor, samt vinstutbetalning till företagsägare. 



 Det är tyvärr så att det är nästan bara då det händer något dåligt som det blir rubriker och reportage om våra verksamheter. Därför måste vi själva, det vill säga både vi politiker och de som arbetar i våra skolor bli bättre på att berätta och visa upp allt bra arbete som sker ute i våra skolor. Det är något som vi är och har varit dåliga på. Det är viktigt att föräldrar får rätt information om de skall välja mellan den kommunala skolan och en friskola. Hittills har inte friskolor erbjudit annan utbildning än vad som redan finns i den kommunala skolan.

Läs mer om