Har socialdemokratin någon framtid?

Piteå2008-08-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är många sympatisörer till socialdemokratin som redan anser att segern är säkrad. Men opinionssiffror är en sak, verkligheten en annan. Ett flertal av dem som i opinionsmätningar ger sin röst till socialdemokratin ger den inte till dagens parti utan till en tid i partiets historia som är svunnen. Varken Mona Sahlin eller den övriga ledningen är bärare av arbetarrörelsen grundläggande värderingar. Det är troligen därför man tänker godkänna Lissabonavtalet. Även om de vore det kommer man inte att kunna genomföra ett socialdemokratiskt samhälle typ, "Den svenska modellen".

Så även om vi gör antagandet att Mona Sahlin och socialdemokratins ledning vill bygga ett Sverige på arbetarrörelsens värderingar så är detta en omöjlighet om man godkänner (ratificerar) Lissabonavtalet eller EU:s grundlag.
Omöjligt är det eftersom Lissabonavtalet är en politisk grundlag som i motsats till den svenska grundlagen (som endast innehåller regler för statsskicket) anger vilken politisk ideologi och vilken ekonomisk teori som skall vara styrande i de till unionen anslutna staterna. Lissabonavtalet anger att det skall föras en nyliberal politik grundad på marknadsekonomi med så litet statligt inflytande som möjligt.
Majoriteten av medborgarna i sverige vill ha en stark offentlig sektor med ett ordentligt trygghetsnät för medborgarna - helt enligt arbetarrörelsens värderingar. EU kräver att all offentlig verksamhet skall konkurrensutsättas vilket innebär att allt av dagens offentliga verksamhet som går att privatisera också skall göra det.

Sedan är det ju också på det viset att en grundlag kan inte ändras när som helst. Sålunda kan socialdemokratin inte, om de kommer till makten 2010 och en majoritet av medborgarna kräver en återgång till välfärdssamhället, genomföra detta eftersom Lissabonavtalet lägger hinder i vägen. Lissabonavtalet gäller så länge det inte sägs upp av samtliga stater.
Så den som i framtiden röstar på en socialdemokratisk regering röstar i praktiken för en nyliberal politik. När därför Mona Sahlin och Vanja Lundby-Vedin delar alliansens åsikt att godkänna Lissabonavtalet har de därmed också avsvurit sig arbetarrörelsens värderingar. (Det bör observeras att socialdemokraterna ensidigt kan stoppa godkännandet av Lissabonavtalet).

Det är också därför som Sören Wibe lämnat SAP. Han tillhör de socialdemokrater som vill värna om arbetarrörelsens värderingar och välfärdssamhället. Eftersom han inte fått gehör för detta söker han nu på annat håll försvara de landvinningar arbetarrörelsen hittills gjort.
Läs mer om