Häpnadsväckande vårdpolitik, Reinfeldt!

Piteå2006-09-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En och en halv miljard till vårdlotsar för att öka tillgängligheten i vården och hjälpa enskilda personer att hitta rätt i sjukvårdens slingriga korridorer är nog ett av det mest häpnadsväckande vårdpolitiska förslag som jag läst.

Läkarförbundet har avvisat det med kraft (www.slf.se) - "sjuka människor behöver vård, inte någon lots, det behövs händer och hjärtan som kan ge dessa invånare den vård de behöver och har rätt till."

Om det borgerliga blocket vinner valet ska det alltså anställas personliga guider som ska hjälpa till att lotsa de svårast sjuka rätt i vården. En styck per 75 personer av de svårast sjuka som har höga vårdkostnader och till en kostnad av 1,5 miljarder kronor per år.

Som enskild distriktsläkare läser jag utan att förstå logiken. Det är ju bland annat denna uppgift vi allmänläkare har - nämligen att vägleda.



Det problem som förslaget siktar in sig på att lösa är glasklart. Vården har stora tillgänglighetsproblem, väntetiderna är långa och det saknas patientfokus. Människor som är sjuka hamnar ofta mellan stolarna, får inte alltid information om vilka spelregler som gäller och hamnar lätt i långa vårdköer innan de får hjälp. Trots vårdgaranti!

Den vård som ges vid avancerade sjukdomstillstånd som till exempel cancer ser inte alltid lika ut mellan landstingen allt beroende på vilka resurser politikerna beslutat satsa. I en del landsting används de nya dyra målsökande bromsmedicinerna mot cancer och i andra landsting är det sämre med det.

Vård ges därför inte alltid på lika villkor som Hälso- och sjukvårdslagen föreskriver.

Primärvården och familjeläkarsystemet har under de senaste åren urholkats. Ja hela iden med familjeläkarverksamhet har rustats ned. Närakuter och närsjukvård ska ersätta en utbyggd och familjeläkarkontakt på många håll i landet.

En trygg familjeläkarorganisation ger allt det som Reinfeldt försöker bygga in i sin vårdlotside. Utan den enorma kostnad och administrativa påbyggnad som lotsförslaget innebär. Utan att nytt folk i form av lotsadministratörer ska föras in i vården som ska tillskapa flera möten. Varje person i vårt land ska istället ha en egen namngiven distriktsläkare som det går att lätt få kontakt med.

Redan nu har vården ett inbyggt "skyttegravsproblem" där olika vårdaktörer ofta lägger ner mera energi på att bli av med problem för att slippa kostnader än att på ett humanistiskt och vårdetiskt värdigt sätt ge stöd till den som är sjuk och behövande. Uppdelningen av äldrevården mellan kommun och landsting är ett tragiskt exempel på just detta. Att föra in vårdlotsar i ett redan
kaotiskt läge med för många
aktörer på arenan skulle kunna leda till ett långdraget ställningskrig som stjälper ännu mera.

Att garantera tillgång till familjeläkare är detsamma som att ge en personlig lots in i vården. Tillskott av 1,5 miljarder kronor per år skulle kunna ge många nya "händer" som Läkarförbundet skriver och där den enskilda patienten kan sättas i fokus.

Läs mer om