Handlingsplan ska minska våldtäkter
Birgitta Ahlqvist (S)
Foto: JONAS EKSTRÖMER
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt Brå:s (Brottsförebyggande rådet) rapporter har det skett en särskilt stor ökning av våldtäkter där mindre våld använts men också där gärningsmannen är helt obekant eller mycket ytligt bekant med offret.
Brå anser att detta beror på tre omständigheter. För det första handlar det om den nya sexualbrottslag vi fick 1 april 2005, som vidgar våldtäktsdefinitionen till att omfatta händelser som tidigare inte rubricerats som våldtäkt.
För det andra har toleransen mot våldtäkter minskat. Den debatt vi haft i media och bland allmänheten har varit intensiv och engagerat folk till en attitydförändring som gjort att allt fler gör en anmälan. Våldtäkt är en dold form av våld ofta i nära relationer som kan vara svårt att tala om. Många kvinnor känner skuld och skam. Det är lättare att anmäla gärningsmän man inte känner än de som står en nära. Den tredje omständigheten är att de faktiskt har ökat.
Svenska Amnesty har nyligen skrivit en rapport "Fallet nedlagt" där de uppmanar regeringen att skriva och anta en speciell handlingsplan mot våldtäkter och annat sexuellt våld. De menar också att stödet till dem som utsatts för våldtäkt är otillräckligt. Konkreta satsningar på ett utbyggt stöd till offer för våldtäkt bör därför ingå i den handlingsplan som regeringen utarbetar.
Svenska Amnesty har träffat jämställdhetsminister Nyamko Sabuni för att bland annat föra fram kravet på en handlingsplan mot våldtäkter men hon anser inte det behövs någon handlingsplan regeringen gör redan det som ska göras.
S-kvinnor i Norrbotten anser liksom Amnesty att en handlingsplan är helt avgörande för att vända den negativa utveckling vi fått i Sverige. Det är inte bara storstädernas flickor och kvinnor som drabbas utan även landsbygdens. Vi har läst i pressen om många våldtäkter i de flesta Norrbottenskommuner det senaste året, nu senast i Haparanda, Kiruna och Piteå.
En handlingsplan är ett viktigt verktyg för att omvandla ord till handling i en prioriterad fråga. Sveriges ambition att vara ett föregångsland inom jämställdhet är positivt men det gör också att vi har höga förväntningar på regeringens arbete i frågor som rör jämställdhet, inte minst inför Sveriges ordförandeskap i EU som nu närmar sig. S-kvinnor i Norrbotten kräver att Sveriges regering snarast antar en särskild handlingsplan mot våldtäkter och annat sexuellt våld.