Jag vill göra ett inlägg i betesdebatten och avstängningen av mjölkbonden. 1977 då vi skulle bygga lagård, då skulle det vara rationellt så kallad särskild rationalisering. Länsstyrelsen folk kom och gav goda råd och man skulle absolut ha kor inne i lagården året runt för det kostade flera hundra kronor varje gång man bytte miljö för djuren. Sen fyllde Astrid Lindgren 80 år och dåvarande jordbruksminister Mats Hällström gav henne den Nya djurskyddslagen i present. Det innebar att alla nötkreatur över sex månader skulle ut på bete.
Under åren som gick var bland annat vi stora motståndare till bete eftersom våra byggnader inte var anpassade för det och stod på fel ställe ur den synvinkeln. 1993 var dispenserna slut och vi har med åren lärt oss att ha djuren ute. LRF, vår egen organisation har gått i fronten för att vi skulle miljöcertifiera oss, eftersom vi skulle få betalt för det i framtiden. Norrmejerier kände sig också tvungen att skapa ett eget certifieringssystem för att man var övertygad om att konsumenterna skulle välja andra produkter som var certifierade.
Men vad har hänt? Bönderna kontrolleras från alla håll och får bara mindre betalt för sina produkter, konsumenterna struntar många gånger var maten kommer ifrån, bara den är billig och industrin och handlarna tar ut mervärdet av våra produkter. Man måste gå så hårt i sina regler att man gör många till regelbrytare. Jag vill påstå att i dag är det så här: nya fina välventilerade lagårdar där djuren går fritt, de går till mjölkning när det trycker på i juvret, de ligger i torra svala bås, idisslar och har det bra. Kor undviker sol, misstrivs i hetta och om kon kan välja går de under tak när det regnar.
Detta betyder att de flesta djur har det mycket bra eller bättre även om de bara är inomhus. Våra lantbruksdjur har det definitivt bättre än de människor som bor på äldreboenden. Att ha djuren ute är trevligt för konsumentens ögon och även för bonden om det finns tillräckligt med betesmark, men det ska jag säga att, sen det blev beteskrav så har nötkreaturägare sällan en lugn stund, för det ska stängslas och oroas över att älgar eller numera också björnar skrämmer djuren eller sätter sönder elstängslet.
De flesta av Europas kor är inne på grund av att det är för varmt eller för att marken behövs i mycket intensivare odling eftersom det är ont om odlingsmark. Att stänga av en bonde med en modern lagård känns som paragrafrytteri från Norrmejerier. Ni som är Norrbottenskonsumenter, hjälp till att behålla Norrbottens odlingar genom att köpa kött av lokala producenter, gärna direkt från uppfödaren. Köp Norrmejeriers produkter. Alternativen är sämre!
I allt detta är det mycket etik och moral, vi köper utländska varor till Sverige som oftast har exportstöd, producerat av människor som har slavliknande arbetsförhållanden från djur som är uppfödda på ej godkänt sätt enligt svensk djurskyddslag. Lantbruksnäringen är i stor kris i hela länet och det mesta beror på att det finns få politiker som verkligen bryr sig om matproduktion i detta land. Slår en bomb ner och alla kommunikationer slås ut, då räcker maten i norr endast några dagar. Jag uppmanar alla i Norrbotten att påverka våra politiker, till exempel med att kräva specialkost till barnen, då kan man kringgå upphandlingsregler som ofta kommunpolitikerna skyller på.