God kunskap hos Junilistans väljare

Piteå2005-12-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På ledarplats den 25/11, hävdar Birgitta Pettersson att Junilistans väljare inte hade förstått partiets budskap i samband med EU-parlamentsvalet förra året. En liten del av en omfattande rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB) ligger till grund för påståendet. Övrig statistik i rapporten, och de undersökningar som genomfördes direkt efter valet, negligeras.



För det första finns det statistik i rapporten från SCB som klargör att väljarna hade en god uppfattning om Junilistans syn på EU-samarbetet. De tillfrågade ombads att placera partierna på en skala mellan 0 (mycket negativt till det svenska medlemskapet) till tio (mycket positivt till det svenska medlemskapet). Junilistans medelvärde blev i genomsnitt fyra på denna skala. De som intervjuades uppfattade vänsterpartiet och miljöpartiet, som vill lämna EU, som mer EU-negativa. Övriga partier betraktades som klart mer EU-positiva.



För det andra visar SCB:s undersökning att endast nio procent av Junilistans väljare trodde att partiet vill lämna EU. Ungefär en av elva hade med andra ord denna felaktiga uppfattning. Junilistans budskap var också enkelt: Ja till Europa, nej till EU-stat.



För det tredje gjordes väljarundersökningar i samband med EU-parlamentsvalet, vilka framhöll att Junilistans väljare var välinformerade. Temo genomförde en undersökning direkt efter valet, den 15-18 juni 2004. Undersökningen konstaterar att
Junilistan var bäst på att få ut budskapet till väljarna. Av
Junilistans väljare kunde 76 procent svara på vilka frågor partiet talat om under valrörelsen. Näst bäst visste folkpartister (72 procent). Näst sämst var moderater (52 procent) och sist låg socialdemokrater (44 procent).



Avslutningsvis kan jag konstatera att samtidigt som de etablerade partierna tappar medlemmar, har antalet sympatisörer till Junilistan ökat från 1 600 till över 3 000, sedan riksdagssatsningen offentliggjordes. De omfattande avhoppen från de etablerade partierna, inte minst socialdemokraterna, talar PT tyst om. Däremot skrivs åtskilliga artiklar om de fyra avhoppen som drabbat Junilistan!

Läs mer om