En friskola har precis som de kommunala skolorna bara en inkomstkälla och det är den ersättning de får av kommunen. Fristående skolor får inte mer resurser än de kommunala, snarare mindre. Om friskolan får pengar över så visar det bara att den lyckas driva en verksamhet som elever och föräldrar uppskattar, till lägre kostnad än den kommunala skolan. Varför det är på det sättet borde vara betydligt mer angeläget för skolminister Ibrahim Baylan att utreda.
Drygt hälften av landets fristående skolor är aktiebolag, oftast med en eller ett par personer som ägare. Vinsten för dessa aktiebolag uppgår till 2,6 procent av omsättningen, vilket inte utgör någon större lönsamhet. Största delen av vinsten återinvesteras i verksamheterna.
Att i debatten skjuta in sig på vinsten misstänkliggör alla dem som gör ett bra och kvalificerat arbete genom att driva skolor i aktiebolagsform, vilket är det normala sättet att driva verksamheter i Sverige. Vad vi skulle behöva i Sverige är fler personer som vill bedriva företagsverksamhet, inte färre som regeringen med sin inställning till friskolor ger signaler om deras negativa hållning till företagsverksamhet.
Ibrahim Baylan vill nu också stoppa nya friskolor om de bedöms öka segregationen. Skolverket visar nu i en rapport att likvärdigheten mellan olika skolor blivit allt mindre. Enligt rapporten är förklaringen den ökade möjligheten i kommunerna för elever att fritt få välja skola, oavsett om det är en kommunal eller fristående skola. Ibrahim Baylan drar felaktigt direkt slutsatsen att det är friskolorna och dess framtida etablering som kommer att öka segregation. Skolministern borde veta bättre. Cirka 90 procent av alla skolor i Sverige i dag är kommunala, vilket i så fall visar att de kommunala skolorna till största delen står för segregationen.
Jag önskar att alla skolpolitiker som agerar negativt mot friskolorna kunde lyfta blicken en aning och låta debatten om fristående skolor handla om det som är väsentligt för den svenska skolans utveckling. En sådan debatt skulle gagna den svenska skolans utveckling.
Än en gång duckar regeringen för skolans verkliga problem och gör de tusentals elever och föräldrar som har valt en friskola, inte för att den är ett aktiebolag utan för att den är en bra skola med bra undervisning, till brickor i ett politiskt spel inför valet.