Friskolor behövs inte
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Friskolorna är ett val för föräldrarna, inte för barnen. V är helt emot att börja segregera barnen från tidig ålder. Först när man är vuxen nog att själv ta ställning ska det valet vara fritt.
De borgerliga partierna ser däremot friskolor som ett sätt att slå sönder den offentliga sektorn. De hävdar att det skapar mångfald, medan jag hävdar att den politiken leder till förödande konsekvenser och motverkar den liberala tanke som de säger sig stå för. Samtidigt kräver till exempel folkpartiet språktest för invandrare. Det här går inte ihop.
Valet av friskola påverkas av föräldrarnas kulturella och religiösa bakgrund. Det är sorgligt att se hur religiösa grupper segregerar sig själva genom etablering av ännu flera friskolor. Flera av de religiösa friskolorna är också mera än skolor.
Det har visat sig att omskärelse på flickor utförs genom dem, vilket är olagligt i Sverige. Omskärelse på pojkar utan läkarkontroll förekommer också med hjälp av en del friskolor och även det är olagligt. Så vill vi inte har det i våra svenska skolor.
Nu behandlas en ansökan om att starta en friskola med islamisk inriktning i Luleå kommun. Jag oroar mig för den här utvecklingen och särskilt för att medlemmar i miljöpartiet står för denna friskoleansökan.
Jag håller inte med Ruth Rahkola när hon i PT (29/8) berömmer de kommunala skolorna. Om de vore så bra som hon säger, borde det inte finnas något underlag för att ansöka om att starta en muslimsk friskola i vår grannkommun.
Det är viktigt att den kommunala skolan i stället utvecklar sig för att öka förståelsen mellan olika befolkningsgrupper. Bland annat genom att erbjuda samma tid och utrymme för alla religioner i undervisningen.
De kommunala skolorna måste utvecklas i takt med samhället och möta konkurrensen från friskolorna. Exempelvis satsar friskolorna på tre ämnen som är attraktiva för nya svenskar: historia, religion och hemspråk. Dessa ämnen erbjuds inte i den kommunala skolan i den utsträckning som efterfrågas.
Det är viktigt att både etniska och nya svenskar känner att den kommunala skolan vänder sig till dem, eftersom det är en förutsättning för en bra integration.