Precis som vi tittar avundsjukt på hur Norge har lyckats avskaffa landstingen och reformerat sjukvården kan vi nu återigen vända våra blickar västerut för att lära av deras nya sammanslagna myndighet för det sociala skyddsnätet på och utanför arbetsmarknaden.
Men som landstingspolitiker är det när människor kommer i kläm mellan våra "egna" stolar som vi blir mest upprörda. Under senaste årens otaliga konflikter mellan landstingets kommuner och landstinget har det ofta varit enskilda patienter som kommit i kläm. Med en ökad samverkan och genom att hålla frågan ständigt aktuell gläder det oss att vi har märkt en tydlig förbättring på detta område
Det område som norrbottningarna i dag ska kräva störst förbättringar på handlar om samverkan mellan landstingets primärvård på våra vårdcentraler och sjukhusvården. Förutom den rena resursbristen som leder till dålig tillgänglighet och att patienter inte når in i vården hör vi också många som känner en stor oro över att det inte finns någon som ansvarar för att man får den vård man har rätt till sedan man lämnat sin vårdcentral. Felaktiga remisser, remisser som kommit bort eller oskälig väntan på besök hos sjukhusläkare är symtom på att landtinget har ett glapp i vårdkedjan.
Folkpartiets mest kända sjukvårdskrav är förmodligen kravet på att alla ska ha en egen husläkare eller familjeläkare. Många tror att det "bara" handlar om att man får kontinuitet och ha rätt att få träffa samma läkare på vårdcentralen. Många tror att det bara handlar om att ge läkarna en rimligare arbetssituation med ett tydligt och avgränsat uppdrag.
Många förknippar inte husläkarreformen med det tydligare patientansvaret, med integreringen mellan primärvård och slutenvården och de förbättringar som ett husläkarteams sammanhållna vårdansvar skulle ge. Det är kanske ett av skälen till att vi fortfarande i Norrbotten saknar ett husläkarsystem och har en stor brist på allmänläkare.
Ett för Norrbotten särskilt bekymmer är den uppdelning av våra fem sjukhus på två kompletta akutsjukhus och tre med endast medicinsk akutsjukvård. Modellen har medfört en rad problem som nu landstingsledningen försöker sopa under mattan. Ett av de allvarligaste är att vi på de orterna dessutom lider brist även på sjukhusläkare och att rekryteringssituationen nog måste betecknas som katastrofal. Folkpartiet kommer att inom kort presentera ett förslag som bland annat tar hänsyn till och anvisar en väg bort från dessa problem. Först ut är ett förslag för Pite älvdal.
Dagisleken "Hela havet stormar" går ut på att man rör sig runt ett antal stolar och att man allt eftersom tar bort en stol i taget så att en och en blir utslagen ur leken. När det börjar se ut likadant för människor i vårt samhälle som varken för hjälp hos a-kassan eller försäkringskassan, som blir stående i vårdköer i år utan att veta vad som händer eller som blir utslagna från arbetsmarknaden och tvingade till förtidspension vid unga år så har leken blivit allvar. Ingen ska få falla mellan stolarna med folkpartiet i regeringsställning i riket och i landstinget. Vi ska vara en garant för solidariteten med de röstsvaga grupperna i samhället. Det är dags att vi gör verklighet av den slogan som sossarna solkat ned i sin jakt på de sjuka och arbetslösa; Alla ska med!