Fördela vindkraftverken på fler berg
Vi har en känslig natur i norr och måste därför gå försiktigt fram, skriver Arnold Stenman.
Foto: Maria Johansson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svevinds experter har sagt att skyltar kommer att sättas upp som varnar för att området får beträdas på egen risk. Jag har läst om vindparken i Lillgrund där Vattenfall har tagit hänsyn till infraljudet och satt avståndet till bostadsområden till 7,5 kilometer där. De har följt arbetarskyddets lagar på ett seriöst sätt, infraljudet skadar den mänskliga organismen. Svevind placerar verk i Dragaliden 1,2 kilometer från bebyggelse. Var är hänsynen? Kan renskötare ges tillåtelse hämta sina renar, eller sker det på egen risk? Får bärföretagen skicka in massor av bärplockare i området? Blir skoteråkandet omöjligt?
Skydda viltet. Jägarnas Riksförbund (JRF) överklagade Dragalidenprojektet därför att detta skar igenom en tjäderspelplats, det är sannolikt att denna försvinner. Man kunde naturligtvis ha valt ett mindre känsligt område. Till miljödomstolen rekommenderade JRF att viltets vandringar ska kartläggas minst två år före anläggandet och efter etablering om pilotanläggningen i Dragaliden får klartecken. Som sagts tidigare, måste seriösa kontroller ske med pejling-kartering av vandringar och flyttningar av allt vilt, kartläggning utförs av utomstående experter. När det visar sig att vilt flyttar bort från vindkraftparker måste områden reserveras fria från denna typ av industri.
Till Svevind: Varför är inte detta utfört när ni fick tipset? Det går tydligen bra nu när ni blivit ålagda detta enligt länsstyrelsens beslut 20090403 för det stora projektet. Och vad menar bolaget med storvilt, är det stora tjädrar? Menar bolaget bara högvilt så räcker inte inventeringen av faunan, inventeringen måste ske för allt vilt. Som JRF tidigare sagt kan fåglar eventuellt påverkas av infraljudet, både i Kalmarsund och Horns Rev har fåglar försvunnit.
Alternativ. Vi har en känslig natur i norr och måste därför gå försiktigt fram. JRF har föreslagit ett alternativ till Markbygdenprojektet, det vill säga att fördela verken på ett 50-tal berg med maximalt 25 verk på varje berg inom kommunernas fyrkant. Detta alternativ hade gett mer el och minsta skadan. Utbyggnad av Pite älv hade dämt 5 000 hektar. Den gigantiska vindkraftparken medför naturförstöring av cirka 50 000 hektar. Piteälven ger enligt projektet 3,5 terawattimmar per år till en kostnad av maximalt cirka 30 miljarder kronor.
3,2-5 terawattimmar per år kan maximalt fås ut av vindkraften, verkningsgraden är bara 16 procent för inlandsverk enligt docent B Persson och den beräknade anläggningskostnaden är 60 miljarder kronor. Spalten med energifakta beträffande energiproduktionen 12 terawattimmar per år måste bedömas vara en partsinlaga från Svevind.
El. Intensiv industri behövs i Norrbotten. Stålverk 80 var tänkt att förädla mer av malmen, men som bekant las detta lönsamma projekt ned av alla partier i riksdagen. Vi fortsatte med att skicka halva elproduktionen från Skellefteå och Lule älv söderut. Nu är det en faslig brådska att hjälpa tyska och danska miljardärer att få in storkovan på ett projekt som ger lite valuta för slantarna, speciellt när det är vindstilla.
Flytt till låglöneländer får stå för bolaget. En stor del av monopolen har redan sagt adjö till Europa och USA, krisen bara fördjupas men Kina tycks bara gå framåt utan min hjälp! Beträffande arbetstillfällen här av detta vindkraftprojekt torde de mesta bli hos tillverkaren i utlandet, kanske kan tornen gjutas här under några år som kan ge några jobb.
Arnold Stenman