En av Folkpartiets prioriterade frågor vid sidan av skolan är förbättrad integrationspolitik för snabbare etablering för invandrare på arbetsmarknaden. Andelen utrikesfödda i arbetskraften har utvecklats mycket positivt de senaste åren, men fortfarande är det en av våra stora utmaningar runt omkring i landet att invandrare och nyanlända har en längre sträcka för att ta sig in på arbetsmarknaden. För vissa är orsaken enkel- låg utbildningsnivå eller att man kommer från konfliktområden utan fungerande skolsystem. För dessa individer krävs nya lösningar med fokus på yrkespraktik och språkträning direkt ute på en arbetsplats, inte etttraditionellt fokus på kvalificerad språkutbildning och grammatik som nuvarande svenskundervisning för invandrare är uppbyggd på.
För utrikesfödda akademiker är problemet åt andra hållet. Efter avslutade steg inom SFI, Svenska för invandrare, måste man sedan läsa in kursen svenska som andra språk som en fortsättning på SFI. Detta är resursslöseri för både samhället och individen att dessa individer inte direkt efter avslutad språkutbildning erbjuds anpassade kortkurser i respektive yrke. Etableringsuppdraget som i dag ligger på Arbetsförmedlingen måste förbättra sina upphandlingar och vara mer flexibla i att erbjuda deltids- eller heltidsstudier i svenska språket och/eller yrkespraktik inom ramen för detta. En bättre dialog mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen är helt avgörande för att den nationella integrations- och arbetsmarknadspolitiken också får genomslag.
Arbetskraft efterfrågas. Till exempel söker flera landsting efter sjuksköterskor, tandläkare och läkare. Landstinget borde direkt kunna, med stöd från Arbetsförmedlingen eller Yrkeshögskolan, en kurs och en praktik på en vårdcentral eller motsvarande för att snabbt lära sig hur det fungerar på en svensk arbetsplats. Folkpartiet har nationellt drivit igenom ekonomiska resurser till etableringsuppdraget så att nyanlända de första åren får aktiva, relevanta insatser för en snabbare etablering i arbetslivet.
Folkpartiet vill därför att SFI i sin nuvarande form avvecklas som egen skolform och i stället ersätts med en anpassad språkutbildning inom ramen för vuxenutbildningen. Detta skulle underlätta för den enskilde att i samråd med vägledare, arbetsförmedlare och arbetsgivare, skräddarsy en utbildning. Statens myndigheter har ett uppdrag att ordna validering av utländska examen, även här tar det i dag alldeles för lång tid att ordna denna viktiga pusselbit som direkt påverkar integrationspolitiken.
När det gäller de nyanlända är det språk och jobb som ska vara i fokus. Då måste kommunerna i sina vuxenutbildningsutbud bli bättre på att upphandla eller erbjuda både allmänna kurser som branschinriktade yrkeskurser för att snabbt slussa ut rätt kompetens till arbetslivet. Vissa kommuner gör detta redan, men långt ifrån alla. Skolinspektionen har också riktat kritik mot att SFI fortfarande inte är individualiserad, kvaliteten på flera orter samt att utbildningsanordnaren bättre ska bemöta deltagarna som vuxna människor. Målet med utbildningsinsatserna måste vara effektiva och snabbt få ut individerna i arbetslivet, inte bidra till inlåsningseffekter.