Fem reformer för fossilfria transporter

Svante Axelsson. Nationell samordnare för Fossilfritt Sverige

Svante Axelsson. Nationell samordnare för Fossilfritt Sverige

Foto: Foto Fredrik Hjerling

Piteå2017-09-19 11:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DEBATT

I omställningen till ett fossilfritt samhälle spelar Sveriges kommuner en nyckelroll och vill ofta gå fortare fram än riket som helhet. Piteå är redan idag en nettoexportör av förnybar energi och för ett målinriktat arbete med vind- och solenergiutbyggnad där bland annat en helt ny solcellspark kommer att färdigställas på universitetsområdet under hösten.

.

Även värmesektorn är på väg att bli fossilfri med alltfler fastigheter anslutna till fjärrvärmen som till 97 procent består av förnybar, spillvärme från pappersbruken och fler som installerar jord- eller bergvärme. Piteå strävar efter att bli en fossiloberoende kommun till 2030. 15 år före det nationella målet.

.

Den stora utmaningen för Piteå liksom för många andra kommuner är resor och transporter. Utmaningen ligger i att minska andelen fordon på vägarna som inte har fossilfritt bränsle i tankarna. Förhoppningen är också att fler ska cykla och gå samt använda kollektivtrafiken i större utsträckning. Klimatåtgärderna för med sig positiva bieffekter till invånarna i form av att till exempel hälsovådliga luftföroreningar som kväveoxider och partiklar oftast minskar i takt med utsläppen av växthusgaser.

.

Initiativet Fossilfritt Sverige startades av regeringen för att öka tempot i klimatarbetet. En strategi är att undanröja hinder för de som vill gå fortare fram än nationen i sin helhet. Fossilfritt Sverige har med hjälp av IVL och flera kommuner tagit fram ett paket med förslag på friheter som riksdagen bör ge till Piteå och andra kommuner för att ge dem möjlighet att snabbare uppnå sina mål på transportområdet.

.

Fem av de viktigaste reformerna är:

1. Rätt att besluta om differentierade parkeringsavgifter så att kommunerna kan ge lägre p-avgifter för miljöbilar och upplåta särskilda parkeringsplatser för bilpoolsbilar.

2. Rätt att införa nya miljözoner för lätta fordon varav en är helt utsläppsfri.

3. Rätt att själva avgöra hur många parkeringsplatser som skall finnas för hyres- respektive bostadsrätter.

4. Rätt att begära in gröna trafikplaner när till exempel nya köpcentra eller bostadsområden ansöker om byggnadslov för att visa hur transporterna kan lösas på ett klimatsmart sätt.

5. Rätt att i likhet med vägar och järnvägar få hundra procent statlig finansiering vid byggande av cykelvägar om de ligger i regionens plan för infrastrukturinvesteringar.

.

Sveriges kommuner är själva bäst lämpade att se vilka åtegärder som passar bäst hos dem. Tillsammans är vårt arbete avgörande för om Sverige ska lyckas med målsättningen att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Läs mer om