Förhoppningsvis kommer det också att öka fackens engagemang för att minska arbetslösheten. A-kassan är till stor del skattefinansierad. Det innebär att varken arbetsgivare eller löntagare behöver bära kostnaden om arbetslösheten ökar. Det görs via skattsedeln och då märks det ju inte. Resultatet har blivit att facken mer slår vakt om de medlemmar som har arbete än de som ställts utanför. Ett tydligt exempel är när If Metall säger att de kommer att kräva att de sänkta arbetsgivaravgifterna används till högre löner för dem som redan har jobb.
På samma sätt får skattebetalarna stå för den ekonomiska ersättning som samhället ger de personer som av något skäl inte är anslutna till A-kassan. För att komma till rätta med detta vill alliansregeringen göra det obligatoriskt att vara med i A-kassan. Därmed skulle egenfinansieringen öka samtidigt som tryggheten ökar för dem som står utanför systemet i dag.
En obligatorisk A-kassa är egentligen inte konstigare än att vi har ett gemensamt och obligatoriskt socialförsäkringssystem.
Däremot kan jag till viss del dela oron för vad de sänkta nivåerna i arbetslöshetsersättningen kan innebära på kort sikt. Inte för att arbetslösa byter bransch eller till och med går ner i lön för att få jobb. Ett jobb - om än mindre betalt - är alltid bättre än att vara beroende av bidrag.
Det måste bli lättare att byta jobb - inte minst för alla de människor som i dag blir sjuka på sin nuvarande arbetsplats. Därför är det bra med en hög ersättningsnivå vid arbetslöshet som sedan trappas ner.