Etanol från skogen - ett villospår !

Piteå2006-11-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det finns storslagna planer på etanoltillverkning i flera norrländska kommuner, där råvaran skall komma från skogen. Det stora problemet är att råvaran inte finns att hämta bland de outnyttjade potentialerna som grot och stubbar. Nej här duger bara färsk prima granfiber, en råvara som det inte finns något överskott av. Om en storskalig produktion av etanol ska bygga på färsk granfiber kommer dagens etablerade förädling till högkvalitativt tidningspapper, fina paneler, rejäla limträbalkar och efterfrågad bränslepellets att drabbas. Sker detta med subventioner och statiga stödpengar är vi ute på ett olyckligt villospår!

En mer klarsynt väg i drivmedelsfrågan måste istället vara att utveckla de processer som kan tillföra något nytt, en ny dimension på de outnyttjade potentialerna, kanske förgasning och tillverkning av syntetisk diesel. Dieselmotorn slår ju bensinmotorn med hästlängder! Etanolparantesen i skogen måste bli liten och kort på vägen mot nästa generations högeffektiva drivmedel! Låt jordbruksproffsen jobba vidare på etanolspåret, där har man bevisat att möjligheterna finns.



Den svenska BioBränsleanvändningen har passerat 110 TWh och är på fortsatt frammarsch, hela 25 procent av den svenska energianvändningen är i dag biobränslen. Här är vi i Sverige ett föredöme framför allt tack vare våra stora skogsresurser.

I den fortsatta expansionen med nya kraftvärmeverk, där man också genererar el, kommer skogsbrukets outnyttjade resurser att komma väl tillpass. Det gäller såväl Piteå, Umeå och Örnsköldsvik som Stockholm och Södertälje och övriga som står på kö.

Skogsbruket borde kunna ge ytterligare 20 TWh per år - lika mycket som åtta jättelika kraftvärmeverk, som det som planeras i Stockholm - enligt våra senaste bedömningar. Jordbruket bedöms kunna ge ett tillskott på 30 TWh extra. Alltså borde vi med gemensamma ansträngningar kunna öka användningen med runt 50 procent till 160 TWh.

Potentialen i det norrländska skogsbruket är ca 8 TWh och i övriga Sverige ca 12 TWh. Av den norrländska potentialen är ca 5 TWh från grot (grenar och toppar) och stubbar. Vår bedömning är att detta torde kunna innebära ca 700 nya jobb i vår del av landet. Det är viktigt att vi fokuserar på nysatsningar som tillför nåt nytt - inte bara byter från en fabriksgrind till en annan.

FN:s klimatpanel IPCC har nu strukit torven listan med fossila bränslen. Den ger sedan tidigare elcertifikat som övriga biobränslen, men straffskattas fortfarande som fossil olja och kol genom utsläppsrättshandeln.

Det finns dessutom ett stort antal gamla torvtäkter som just nu läcker växthusgaser men som genom en slutförd brytning skulle kunna återföras till värdefulla våtmarker eller till produktiva ungskogar som också binder koldioxid. Vi ser en möjlig uttagsnivå i landet på 6-7 TWh mot dagens knappa 3 TWh om spelreglerna blir jämställda med övriga biobränslen. Vi vet också att tillväxten är cirka 17 TWh årligen. Här finns också nya betydelsefulla jobb att hämta!



Som avslutning kommer här en uppmaning till beslutsfattande politiker och tjänstemän som sätter villkoren för hur våra offentliga utvecklingspengar satsas. Ställ kravet att nya projekt skall använda de hittills outnyttjade resurserna (grot, stubbar mm) för att få del av våra viktiga utvecklingspengar. Ge inte en krona till bidragsprojekt som parasiterar på dagens lönsamma förädling av granfibern i norrland. Dagens granförädlare som Domsjö, Martinssons och Ortviken har tillräckligt med utmaningar i marknaden, utan att dessutom behöva slåss med bidragssubventionerade etanolkokare på hemmaplan!

Det finns årligen 20 TWh av grot och stubbar med mera i den svenska skogen som inte nyttjas - satsa ordentligt med utvecklingspengar på dessa på ett offensivt sätt! Uthålligt och förnybart!

Läs mer om