En seger för förnuftet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ingen läsare bör tvivla på riktigheten i de uppgifter jag lämnar. De politiska slutsatser jag drar av dessa händelser är mina egna, men jag tror att du som är väljare på landsbygden har nytta av att veta vilka följder ditt val i höst kan få.
Att vi fick tillstånd av skolverket att starta vår verksamhet är inget mindre än en sensation, och en seger för förnuftet. Anledningen är att vår ansökan stred mot den vedertagna praxis som skolverket haft sedan friskolereformen: Att inte lämna tillstånd för start av en friskola om etableringen kommer att leda till att en kommunal skola konkurreras ut. Skolverkets handläggare påpekade detta inför beslutet, och menade att detta kunde bli första gången skolverket går emot denna praxis. Det finns bara ett sätt att tolka skolverkets beslut. De ger Piteå kommuns beslut, med en miniskola från förskoleklass till 3:an underkänt, och välkomnar istället vår satsning. För elevernas skull.
När vi startade kampen gjorde vi det fullt övertygade om att nedläggningsförslaget skulle strykas om bara sanningen kom fram. Att det ej gällde blev min första lärdom. Vi trodde att om vi bara kunde få igång en bred diskussion, ja kanske rent av en dialog med de ledande politikerna så skulle det vara omöjligt att gå emot förnuftet.
Det blev den andra lärdomen. Att dialog, förnuft och sanning inte är välkommet i socialdemokratins Piteå.
Vårt remissvar negligerades. Trots att det - enligt tjänstemannen som gjort utredningen, senare visade sig innehålla de riktiga siffrorna kring skolskjutskostnaderna, till skillnad från Piteå kommuns utredning. Vi satte hårt mot hårt och krävde genom skolstrejken en direkt dialog med regeringen i kommunen; kommunstyrelsen, för att vidga diskussionen.
Vi ville diskutera landsbygdens framtid sett mot ljuset av nedskärningen till en miniskola. Då deklarerade Lars-Olov Pettersson, kommunfullmäktiges ordförande, tillika socialdemokrat de bevingade orden: "Ni ska inte tro att ni kan komma och diktera villkoren." Så talar ingen demokrat.
Någon dialog infann sig aldrig. Istället slog socialdemokraterna och vänsterpartiet dövörat till när det gällde det ettåriga moratorium alla andra partier ställde sig bakom för att kunna göra en objektiv konsekvensanalys. Den analysen bör fortfarande göras rent generellt kring byaskoleproblematiken, mot bakgrund av att vi har ett stort antal skolor på landsbygden.
De står, om s och v får styra, inför samma nedläggningshot. Allt enligt den plan som ligger om att prioritera enheter där hela spåret finns, från förskoleklass till nionde klass, samt se över enheter med färre elever än 50. Men ett sådant objektivt tänkande kommer aldrig till stånd om socialdemokraterna och vänsterpartiet får fortsätta styra.
Vi i Sikfors som är barnbarn till arbetare, torpare och enkla bönder, har nu i skolfrågan tagit tillbaka makten från personer som tror att man med lögner och fagra ord kan dupera oss. Vi bestämmer nu själva hur vi vill att vår skolas framtid ska utformas. Du kan själv om du bor på landsbygden ta tillbaka en del av makten genom att rösta bort de två partier som har glömt bort sitt ursprung.