Den 15 juli skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på DN debatt om regeringens strategi för ett hållbart asylmottagande.
För oss kommunpolitiker är det en efterlängtad signal från regeringshåll. Vi behöver en långsiktig hållbar strategi som tillvaratar människors förmåga och kompetens till fortsatt utveckling av vår region. I en tid då många människor är på flykt har vi ett ansvar att axla. Vi måste möta befolkningstillväxten med en genomtänkt politik som skapar ordning och reda i mottagandet och etableringen av nyanlända i samhället och arbetslivet.
Därför satsar regeringen på:
1.Bostäder och ett hållbart mottagande i hela landet.
- Regelverk som innebär att alla kommuner tar ansvar utifrån sina förutsättningar. Kommunerna ska ges rimliga planeringsförutsättningar för att klara sina åtaganden.
- Ett ökat byggande med minst 250 000 nya bostäder till 2020. Då krävs regelförenklingar så det går snabbare, lättare och blir billigare att bygga, samt ekonomiskt stöd för att bygga fler hyresrätter. Därför satsar regeringen 6,7 miljarder/år i ett nytt bostadspolitiskt paket, varav 3,2 miljarder går till att bygga fler hyresrätter med rimliga hyror.
- Större flexibilitet och bättre samarbete mellan arbetsförmedlingen och kommuner, i syfte att skapa lokalt och regionalt anpassade lösningar.
2. Tidigare språkträning och social etablering.
- Rejäl satsning på det civila samhället genom mer resurser till ideella organisationer som vill stödja asylsökande och bidra till nyanländas etablering genom exempelvis mentorskapsprojekt, språkvänner och sociala aktiviteter såsom bildning och idrott.
- Kompetensutveckling och insatser för att rekrytera fler SFI-lärare.
- Studieförbunden får medel för att asylsökande och nyanlända som bor kvar på anläggningsboende ska kunna läsa svenska och andra kurser för att stärka sina kunskaper om det svenska samhället.
- Tidig kompetenskartläggning på anläggningsboende, allt för att korta tiden från ankomst till arbete.
3. Snabbare etablering på arbetsmarknaden.
- Regeringen kommer att ta initiativ till närmare samarbete med de arbetsgivare som vill underlätta inträdet på arbetsmarknaden för nyanlända.
- Regeringen ger generella investeringar i kommunal vuxenutbildning för fler nyanlända att fullfölja sin grund och gymnasieutbildning.
- Satsning på validering för att korta tiden för bedömning av utbildningar och betyg.
- Resurser till kompletterande utbildningar som rustar nyanlända med högskoleutbildning för att möta kraven på den svenska arbetsmarknaden och bidra till kompetensförsörjningen.
- Snabbspår: Regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter utveckla vägar in i yrken där det råder arbetskraftsbrist. Hela 50 arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer har nu påbörjat detta arbete.
Därutöver ges kommunerna ökat stöd för att kunna erbjuda nyanlända barn och ungdomar både en bra utbildning i förskolor och skolor och det sociala stöd som krävs för att unga ska få en bra start i livet.
Detta besked från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är viktigt för vårt fortsatta arbete i Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Piteå.
Vi har en stor välfärdsutmaning att möta, den demografiska utvecklingen, vi blir fler äldre och färre i arbetsför ålder. Om vi lyckas med att omsätta dessa konkreta åtgärder har vi alla goda förutsättningarna för att befolkningstillväxten skapar en kommun, region och land som skapar tillväxt och utveckling ,ekonomiskt, socialt och kulturellt.