På gott och ont lever Sverige i en värld där vi måste ta hänsyn till andra. Tyvärr betraktas alkoholen på många håll som en vanlig handelsvara. Dess rörlighet över gränserna skall enligt detta synsätt främjas.
För Sveriges vidkommande är det avgörande vad som sker inom EU. Alkoholfrågan intar ingen framskjuten plats i det europeiska samarbetet. Möjligen är förändringar på gång. I Bryssel och Strasbourg diskuteras vad som måste göras. Inom EU har man dessutom tagit fram en mycket intressant rapport om alkoholens sociala och medicinska skador. Den pekar dessutom på möjliga vägar till ett nyktrare samhälle.
De höga dödstalen är alarmerande liksom att ungdomar och kvinnor drabbas mycket hårt. Opinionen inom medlemsländerna blir avgörande för hur EU:s byråkrater, jurister och politiker kommer att agera. Vi hoppas att kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet besinnar sitt ansvar för människors hälsa och välfärd.
Under Sveriges ordförandeskap företrädde dåvarande statsministern Göran Persson och hans ministär åsikten att EU måste arbeta för en restriktiv alkoholpolitik. Om Fredrik Reinfeldts regering står fast vid vad som hittills uttalats bör det vara möjligt att upprätthålla ett enstämmigt alkoholpolitiskt agerande.
Det är nödvändigt att vi i Sverige återvänder till den tidigare strama alkoholhanteringen. Årligen drabbas mer än
5 000 människor av alkoholrelaterad dödlighet. Siffran speglar allvarliga brister i vår folkhälsopolitik. På de svenska vägarna förekommer varje dygn mer än 16 000 bilkörningar där föraren är påverkad. Är detta förenligt med nolltoleransen inom trafiken?
Åtskilligt behöver göras för att hyfsa alkoholvanorna och för att begränsa missbruket. Ett av många glädjande tecken är att IOGT-NTO under 20 månader fått 20 000 nya medlemmar. Detta uttrycker ett växande stöd för en restriktiv alkoholpolitik både i Sverige och inom EU.