Centern vill avskaffa anställningstryggheten
När Maud uttalar sig får man intrycket att det rör sig om ett fåtal företag på marginalen som har det speciellt svårt att kunna fungera på grund av las, skriver Lennart Thörnlund. (Arkivbild)
Foto: Gunnar Westergren
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Näringsministern, till lika vice statsminister, har tidigare uttalat att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las, ska avskaffas på företag som har färre än tio anställda. Ett krav som även framförs på Centerns hemsida och att hon även vill göra den till en prioriterad fråga i höstens riksdagsval. I bland får man intrycket när Maud uttalar sig att det rör sig om ett fåtal företag på marginalen som har det speciellt svårt att kunna fungera på grund av las. Men hur många rör det sig om egentligen? Bara IF Metall har 8 000 företag med färre än 10 anställda. Det utgör 70 procent av företagen som IF Metall har avtal med och är väl representerade i Norrbotten.
Om Centern skulle få ett större inflytande i en kommande "borgarkartell" skulle anställningstryggheten helt försvinner i dessa företag. Domstol prövar i dag om saklig grund gäller när personliga skäl varit grunden till en uppsägning. Däremot när uppsägning sker på grund av arbetsbrist är det alltid arbetsgivaren som ensidigt bestämmer om omfattningen av arbetsbristen. För att undvika godtycklighet och säkerställa en rättsäkerhet finns i dag turordningsregler. Det är en stupstock i lagen som gäller när man inte kommer överens om annat. I dag så görs undantag från denna regel vid uppsägningar när parterna funnit skäl för det, vilket helt tycks ha kommit bort i debatten. Dessa turordningsregler vill nu Maud Olofsson ta bort, vilket innebär att anställningsskyddet i las i praktiken helt försvinner.
Förändringen skulle kunna innebära en återgång till gamla tider då bruksdisponenter och godsherrar som helt ensidigt beslutade om hur många och vilka som skulle sägas upp. Arbetsgivaren skulle kunna hävda arbetsbrist och utan någon som helst motivering och "ge sparken" oavsett vad den egentliga orsaken är. Det är en enorm förändring på IF Metalls 8 000 arbetsplatser där Centern tydligen vill att godtycke ska gälla.
Vem vågar utan anställningstrygghet ställa några som helst krav på sin arbetsplats att farliga maskiner eller dålig ventilation när rök och kemikalier skapar ohälsa, ska åtgärdas. Vi kommer att få en A- och B-marknad där det offentliga och det stora företagen exklusivt har ett anställningsskydd. Hur ska vi få jämlika löner eller andra rimliga arbetsvillkor. Hur kommer kvinnornas ställning på dessa arbetsplatser att se ut?
IF Metall i Norrbotten kräver nu besked av länets kandiderande riksdagsmän från allianspartierna, Frank Nilsson (C), Krister Hammarberg (M), Erika Josbrandt (KD) och Jens Sundström.(FP). Vilket anställningsskydd anser ni att löntagarna ska ha?