Befria skolan från religion

Piteå2006-05-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På examensdagen och Lucia går man till kyrkan och lyssnar på skönsång av skolkören. Sedan gäspar man sig igenom en predikan som framförs av en lika uttråkad präst. Eller? På det sättet har det alltid gått till under min skoltid och det var inte för än jag träffade Ferid från Bosnien jag insåg att det är fel!

Ferid är muslim, inte kristen. För 100 år sedan kan jag tänka mig att det inte fanns speciellt många invandrare i skolorna runtom i Sverige. Jag vet även att de allra flesta människorna i Sverige var kristna och gick till kyrkan varje söndag. Så ser det inte riktigt ut idag. Idag är det fler ungdomar som väljer att inte konfirmera sig än tvärtom. Idag har ungefär 10 % av Sveriges befolkning utländsk härkomst, få av dem är protestantiskt kristna. Idag är valdeltagandet i kyrkovalet så lågt att främlingsfientliga partier ser sina chanser till att ta över på den politiska arenan.



Det förvånar mig att den svenska skolan inte har följt med i utvecklingen. Medan så mycket har förändrats står skolans regelverk kvar och trampar på exakt samma ställe som för 100 år sedan. Åtminstone i det här avseendet, är skolan föråldrad. I vissa fall tvingas eleverna att följa med, och sitta där i kyrkobänken. De tvingas att ta del av traditioner som inte alls stämmer överens med deras egen tro. I andra fall får de sitta kvar i klassrummet och vänta tills resten av klassen kommer tillbaka. Detta är inte rättvist.

I ett land som Sverige ska man aldrig kunna ha rätt att tvinga någon till något den inte vill. Å andra sidan är det diskriminerande att en del elever inte kan vara med på skolans aktiviteter. Precis som det är diskriminerande att ha avgiftsbelagda aktiviteter i skolan, då en del lämnas utanför för att de helt enkelt inte har råd att delta.



Jag tycker inte att det ska finnas en religionsnorm i det svenska mångkulturella samhälle som vi idag lever i. En av de fyra grundlagarna är just religionsfrihet. Att en del elever stängs ute från, ibland obligatoriska aktiviteter på skoltid är inte vad man kan kalla religionsfrihet i dess rätta anda.

Examensfirande, luciafriande och andra högtider som idag förläggs till kyrkans lokaler kan man lika gärna fira i aulan, folkets hus eller någon annan religionsbefriad lokal. Religionsfrihet ska inte bara gälla i faderns, sonens och den helige andens namn.

Läs mer om