Utifrån FN:s Barnkonvention arbetar Hortlax församling aktivt genom att en barnkonsekvensanalys görs vid alla beslut. Barn är delaktiga och blir hörda, och detta ger goda konsekvenser i verksamheten. En kyrka som fungerar väcker inspiration till engagemang för barn, unga och utsatta i samhället. De människor som har lägst produktionsvärde på samhällsmarknaden har främsta platsen i ett sant kristet liv. I en väl fungerande kyrka bygger människor relationer, inte bara utifrån sig själv utan också relationer mellan andra människor.
Oavsett var i världen människor bor, är det kyrkans uppgift att arbeta för ett ansvarsfullt sätt att leva, så att alla får samma förutsättningar till ett värdigt liv. Yttrandefrihet, religionsfrihet, rättvisa i miljö- och arbetsfrågor (Fairtrade).
Barn har en särställning i kristen tro, de är fullvärdiga individer som bär på sin egen framtid. Det är en kompetens i sig att vara tre år. De perspektiv som en treåring kan erbjuda kan inte en 30-åring erbjuda och vice versa. Bådas perspektiv är viktiga för en hel bild. Våra värderingar påverkar mötet med barn och unga. För att kunna förändra synsättet på barns rättigheter och deras möjligheter till att vara fullvärdigt delaktiga i vårt samhälle, i vår kyrka, behöver vi synliggöra våra värderingar inför oss själva.
Att ge intryck av att lyssna till barn är enligt barnrättskommittén något helt annat än att ge deras åsikter betydelse, vilket kräver verklig förändring. Enligt FN:s barnkonvention har alla barn rätt till andlig utveckling, en rättighet som ofta nämns tillsammans med rätten till fysisk, mental, moralisk och social utveckling. Rätten att utveckla alla dessa förmågor, inklusive andlighet, brukar också räknas in i barnets rätt till hälsa.
Rätten till andlig utveckling diskuteras dock sällan i Sverige. Bristen på samtal om detta kan kopplas till bristen på kunskap om religiösa frågor i Sverige. I Barnkonventionen står det i artikeln om ”Barns rätt till liv och utveckling” att alla barn har rätt till andlig utveckling. Det innebär att barn (liksom vuxna) har religionsfrihet. Det innebär att barn har rätt att utforska tro och livsfrågor.
Vi har ett ansvar som vuxna att låta barnen hitta ett språk för livsfrågorna genom att ge möjlighet till samtal som stärker barnets förmåga att hantera sitt liv och bevara sin livsglädje. Barnen behöver få begrepp och symboler för gränsöverskridande upplevelser. Det kan handla om upplevelser i naturen eller genom musiken men även om mötet med Gud.
Människor som får tillfälle att öppet dela med sig av egna tankar och känslor samt ta del av andras övar upp sin empatiska förmåga. De blir nyfiknare på andras olikheter men trygga i sig själva. Därför är det viktigt att barn får tillfälle att öppna för att allt inte är synligt och påtagligt. Ensam är inte alltid stark och människovärdet sitter inte i det yttre, inte i prestation eller produktion. Människovärdet är djupare än så.
Kyrkans verksamhet är likt ett träd som står stadigt med hjälp av ett stort osynligt rotsystem, en osynlig rotverksamhet som pågår i det tysta. Genom kyrkoavgiften bidrar du till ett arbete där människor och åter människor engagerar sig ideellt för olika ändamål. Ett givande arbete där ideella och anställda utbyter inspiration, råd och stöd för att tillsammans skapa ett samhälle där alla har lika rättigheter till ett hälsosamt liv för både kropp och själ.
FN:s Barnkonvention består av 54 artiklar
Följande fyra är grundläggande principer som styr tolkningen av hela konventionen.
nArtikel 2 Förbud mot diskriminering (alla barn ska ha lika tillgång till rättigheterna).
nArtikel 3 Barnets bästa i främsta rummet (den princip som oftast åberopas).
Artikeln innebär en skyldighet att ta hänsyn till barnets bästa och hur barns rättigheter påverkas av beslut, även de beslut som bara indirekt berör barn – barnets bästa ska prioriteras. Att avgöra vad som är barnets bästa måste ske systematiskt utifrån konventionen som helhet.
nArtikel 6 Barns rätt till liv och utveckling (fysiskt, mentalt, andligt, moraliskt, psykologiskt och socialt).
Barns rätt till liv och utveckling innebär att se till barns utveckling så brett som möjligt: fysiskt, mentalt, andligt, moraliskt, psykologiskt och socialt. Barnkonventionens genomförande innebär att eftersträva optimal utveckling för alla barn.
nArtikel 12 Barns rätt att få komma till tals (det vill säga ge deras åsikter betydelse, är lika med konsekvens i handling).
Ordlista:
Kyrkan. En kyrka är den byggnad där gudstjänster firas. Kyrkan består också av alla kristna människor tillsammans (oavsett om man går till en kyrkobyggnad eller ej)
Förlåtelse. Förlåtelsen är central i kristen tro. Genom Jesus förlåter Gud oss. Det innebär att vi kan förlåta varandra
Tro. Kristen tro handlar dels om att tro att Gud finns och kom till oss i Jesus Kristus. Tro är också att våga lita på att Gud finns och bryr sig om oss. För att säga att man tror behöver man inte ha svaren på livets alla stora frågor, tvärtom är det tillåtet att fundera och ifrågasätta. Det är det som menas med att "växa i tro".
Välsignelse. Att välsigna någon innebär att vilja någon väl och göra allt man kan för att skydda den personen. Vi får ta emot Guds välsignelse i gudstjänsten genom att prästen ber välsignelseorden.