Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi är många som vill välja mat efter värderingar - producerad med omtanke om människor, djur och natur. Vi vill kunna välja bort mat som producerats under dåliga arbetsförhållanden, som transporterats runt jorden i onödan eller som medverkar till skövling av regnskogen. Vi vill också ha möjlighet att säga nej till kött från djur som är uppfödda på GMO-foder. I dag vägrar dock industri och handel att införa en märkning av sådant kött eller på annat sätt förse oss konsumenter med information som möjliggör ett aktivt matval.<br /><br /><br /><br />Många konsumenter upplever hinder för att göra medvetna val av livsmedel, i butik men även på krogen. Det är bakgrunden till uppropet "Gör det enklare att välja mat" som startade 2004 och som nu mer än 30 organisationer ställt sig bakom. Hälsodebatten har medfört att vi i dag kan köpa mat som innehåller mindre fett, socker och salt. Men det kan bli ännu bättre. Att redovisa mängden transfetter och en förenklad näringsdeklaration skulle göra det ännu lättare för oss som konsumenter att välja bort ohälsosamma livsmedel. Hälsoargumentet är dessutom bara en del av varför vi måste jobba mer aktivt för konsumentens rätt att välja.<br /><br />I våras uppmärksammade tv-programmet Kalla Fakta att fisk från svenska västkusten transporteras tusentals mil till Kina för att fileas. Anledningen är att arbetskostnaderna där är låga. Detta upprörde många, som nu inte bara vill veta var fisken är fångad utan även om den har rest jorden runt och under vilka förhållanden den producerats.<br /><br />Ursprungsmärkning på kött är i dag ett krav i Sverige. Men gris som blir till bacon i till exempel Polen har ingen sådan information. På paketet kan du läsa var produkten har packats men från den informationen kan du inte lista ut var och hur grisen har fötts upp.<br /><br />Efter stark kritik från miljö- och sociala organisationer, tog palmoljeindustrin och WWF initiativ till nya riktlinjer för hur palmolja ska kunna framställas på ett för miljön mindre skadligt sätt. Det är positivt men ett otillräckligt steg, men hur får vi veta vilka företag som ställer krav på sina palmoljeleverantörer att leva upp till riktlinjerna?<br /><br /><br /><br />Ytterligare en fråga som debatterats mycket på sista tiden är odlingen av gentekniskt modifierade grödor. Många har framfört åsikter och argument, både för och emot. Som vi ser det handlar det inte om "gener i maten". Det handlar om osäkerheten kring de långsiktiga effekterna för hälsa och miljö av att odla grödor som med hjälp av genteknik gjorts motståndskraftiga mot till exempel bekämpningsmedel. Det spelar ingen roll om grödor odlas för att konsumeras av djur eller direkt av människan, konsekvenserna för ekosystemet är detsamma.<br /><br />När det gäller konsumentens möjlighet att välja eller välja bort är det dock skillnad på de olika GMO-produkterna. Tomatpure med gentekniskt förändrade ingredienser kan jag välja att inte köpa eftersom det finns krav på märkning av dessa livsmedel. Men samma märkningskrav gäller inte kött, mjölk, kyckling eller ägg som kommer från djur som fötts upp med GMO-foder.<br /><br /><br /><br />Nu utmanar vi livsmedelsindustrin, handeln och restauranger. Ge oss bättre möjligheter att ta ställning och låta vår konsumentmakt få genomslag! I dagarna har dessutom konsumentminister Ann-Christin Nykvist bjudit in livsmedelskedjorna till möte för bättre ursprungsmärkning av maten. Vi hoppas att de nappar på den inbjudan, för vi behöver mer fakta om produkterna vi förväntas köpa och konsumera, så att vi kan välja - eller välja bort. Det är inget orimligt krav. Det är en rättighet.<br /><br />"Gör det enklare att välja mat - för matkvalitet och konsumentens rätt att kunna välja" har 31 organisationer ställt sig bakom. Målet är mat som är bra för människor, djur och natur. Mer information finner du på www.matvalet.nu<br /><br /><SignaturAvslut><B>Jan Bertoft</B><br /><br /></SignaturAvslut><SignaturAvslutEpost>Sveriges Konsumentråd<br /><br /></SignaturAvslutEpost><SignaturAvslut><B>Sören Persson</B><br /><br /></SignaturAvslut><SignaturAvslutEpost>Svenskt Sigill</SignaturAvslutEpost>