Arbetslösheten kan inte utrotas

Piteå2006-10-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det kommer att finnas arbetslöshet i Sverige för all framtid mest troligt. Dels så är det bra för samhället att ha en viss arbetslöshet på 2-4 procent och företagens krav på lönsamhet leder till mindre personal. Det är ingen vits med att lägga energi på att diskutera arbetslöshet och att den ska sänkas. Om man försämrar för de som redan har det dåligt genom att sänka lönerna så kommer fler att få jobb, men är det något att eftersträva? Bättre då att arbetslösa får bidrag och kan ägna sig åt sysselsättningar som kan leda till egna företag och jobb och kan klara sig själva sedan.

Är trött på att höra hur man pratar illa om de redan svaga i samhället. Bidragsfusk hit och sjukskrivna som inte är sjuka egentligen. Har inte myndigheterna bättre saker för sig än att jaga sjukskrivna? Tänk om försäkringskassans personal ägnade sig åt att jobba med att ge service åt sina kunder i stället för att jaga dem, då kanske människor inte skulle behöva vänta lika länge som nu. 

Ett förslag som Maria Salmgren, m, har kommit med är lysande; samla alla socialförsäkringsmyndigheter under en enda myndighet så kommer man att få en effektivare organisation som gynnar både samhället och medborgarna. Som det är nu är det för många olika myndigheter som tänker på sina egna budgetar. Det drabbar barnen i skolan som inte får tillräckliga resurser för att kommunerna är tvingade att spara pengar, men det blir landsting, försäkringskassa och socialförvaltningar som får stå för utgifter när barnen är vuxna. Då de inte fått tillräcklig hjälp i skolan blir de missbrukare och kriminella som kostar samhället mer än vad kommunerna sparar in i skolorna. 

Men det är inte någons fel egentligen, det är systemet det är fel på, alla gör ju sitt bästa för sin organisation och för att få sin egen budget att gå ihop. Förlorare blir vi allihop. Missbrukare och kriminella kostar inte bara pengar för dem själva, de orsakar också andra problem.

Läs mer om