Arbetslinjen med Littorin som styrman

Piteå2007-05-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan 1920-talet är arbetslinjen en av hörnstenarna i den svenska ekonomiska och sociala modellen. Dock håller den borgerliga regeringen efter 2006 års val på att överge arbetslinjen, tvärtemot vad dom själva påstår. Genom att de kraftigt sänker anslagen till aktiv arbetsmarknadspolitik och samtidigt stramar åt reglerna samt sänker ersättningarna i arbetslöshetsförsäkringen, fjärmar sig Sverige från arbetslinjen och går istället mot en politik som ensidigt betonar disciplinering och att arbetslösa skall ta första bästa jobb.

Vilket inte bara skapar en osäkerhet för den enskilde individen med att inte veta vad som står bakom nästa dörr, utan även hustrun/mannen/

barnen som inte vet vad som väntar.



Den nuvarande regeringen tolkar arbetslinjen just som att arbetslösa skall tvingas att ta första jobb som erbjuds till den lön som uppstår när alla tvingas att göra det, dessutom oavsett var jobbet är i landet. LO kan visa argument för och emot att alla arbetslösa alltid skall ta första jobb. Tvärtom finns det goda skäl såväl för den arbetslöse som för samhället att arbetslösa under en viss tid avstår från första bästa jobb.



Arbetslinjen skall även ta hänsyn till arbetsgivarens krav på matchning och behovet av just den kvalifikationen hos den enskilde arbetssökande.

Detta innebär att de ska ta jobb där de vid varje tillfälle bäst behövs, vilket innebär att de ibland kan få söka så länge att rätt matchning uppstår, till fördel för både arbetsgivaren och den enskilde individen.



Det som också talar för det är att individen är mer produktiv om hon får jobba med de uppgifter hon trivs med och är utbildad för än de jobb hon tvingats att ta. Även samhället tjänar på att en person får användning för sin utbildning.



Arbetslinjen är en viktig del av sysselsättningspolitiken. Den går ut på att ta tillvara varje människas vilja och förmåga att arbeta, hellre än att enbart ge kontantstöd till dem som inte själva finner sin plats på arbetsmarknaden.

LO anser att arbetslinjen handlar om att de som inte kan få ett arbete direkt ska erbjudas alternativ sysselsättning som utbildning eller praktik. Syftet är ju att stärka humankapitalet eller att förhindra att det minskas.



Arbetslinjen inkluderar även att det ska löna sig att arbeta. Detta både genom lön och att man kvalificerar sig till olika inkomstförsäkringar.



Littorin som styr den svenska arbetsmarknadspolitiken har drivit arbetslinjen från det ursprungliga, numera är det en linje som leder till ökade klyftor, sämre produktivitet för de svenska företagen och en ekonomisk tillväxt i en nedåt gående spiral.

Läs mer om