I en pompös artikel i Piteå-Tidningen den 8 augusti efterlyser Helena Stenberg (S) hårdare tag för förbättrad folkhälsa. Slutorden klingar högstämt: "Ett av Socialdemokraternas vallöften är att vidta kraftfulla åtgärder för att stärka en god folkhälsa i Piteå och jag tycker att vi har tagit steg på vägen för en bättre folkhälsa men det krävs uthållighet, beslutsamhet och ett visst mått mod att hålla frågorna högt på dagordningen. Arbetet fortsätter!"
En annan Socialdemokrat - Lotta Gröning - är mindre imponerad över partikamraternas folkhälsoarbete i det Norrbotten hon så väl känner. Så till den grad att hon uppmanat sin partiledare Stefan Löfven att nypa landstingsrådet och partikamraten, Kent Ögren, i örat. Här handlar det om Kiruna sjukhus och landstingsledningens vägran att tillåta LKAB sponsra landets nordligaste sjukhus för att rädda det till en fortsatt fungerande framtid.
Ingen annan Socialdemokrat i någon av de sjukhusutrotningshotade delarna av Norrbotten har höjt sin röst offentligt i protest. Med ett undantag; Kurt-Åke Andersson i Kalix med följden att han sparkades från S-gruppen i landstingsfullmäktige. Sjukhus och folkhälsa hör inte ihop kanske Stenberg och andra stumma partikamrater tycker. Eller är de rädda för spark och indragna arvoden? Då måste nödvändigt påpekas hur varje förändring urholkar eller flyttar resurser; nya driftsformer i skola, vård och omsorg, personalneddragningar, materialbesparingar, ny pedagogik, koncentrerad verksamhet, etcetera.
Människor med minst resurser drabbas varje gång hårdast. Med sämre betyg i skolan, obytta kissblöjor på sjukhemmet och kortare liv. I en helt annan del av Sverige - Nyköping - liksom Piteå, Kalix och Kiruna S-styrd, uppmanas kommunens innevånare och besökare på anlagstavlor i stadshusets foajé att kämpa för sjukhusets framtid. Det är att värna folkhälsa. S-kamraterna i Norrbotten värnar arvoden. Dags att byta spår? Helena Stenberg tar täten.