Ansvaret i regionfrågan

Piteå2011-05-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen och politiker måste någon gång ta ansvar för den förändring Sverige står inför. Då håller det inte längre att förhala eller förhindra en länsförstoring eller bildandet av större politiska ansvarsområden (regionkommuner) på regional nivå, som motståndare vill.

Omvärlden förändras i rask takt, det ser och vet vi alla. Samhällen följer även med i den utvecklingen. Framtiden handlar om att skapa starka regioner och för att göra det bör dessa bli mycket självstyrande och överleva av egen kraft. Det förutsätter ett kraftfullt politiskt ansvar och demokratisk frihet över de egna resurserna.

Regering och politiker har därför nu ett ansvar, att skapa förutsättningar för Sverige att genomföra en landsövergripande regionreform med bildandet av regionkommuner. Med en regionreform där staten genomför en tillräckligt kraftfull maktdelning mellan staten och regionerna skapas förutsättningar för självstyrande regioner. Jag skulle vilja se en långtgående maktdelning med självstyrande regioner som förfogar över viktiga och stora delar av nuvarande inrikespolitik.

Regeringen har så här långt varit otydlig om hur en en framtida maktdelning ska se ut, förutom redan existerande regionala hälso- och sjukvård från landstingen samt regionalt hänförbara uppgifter och ansvar från länsstyrelser.

Därför är det glädjande att nuvarande minister i regeringen med ansvar för region- och IT-frågor, Anna-Karin Hatt, äntligen uttalar att hon vill se starka och självstyrande regioner. Hon pekar på inrikespolitiska områden som forskning, utbildning och arbetsmarknad vilka bör styras av den regionala nivån.

Statens utredare Mats Sjöstrand har som huvuduppdrag att presentera förslag till regeringen om hur den framtida statliga länsindelningen bör formas med större och färre län. Sjöstrand har även ett viktigt tilläggsuppdrag att slutföra regionbildningar runt om i Sverige så att en framtida hållbar regionstruktur skapas.

När det gäller indelning av län och regioner går det att utläsa ur tidigare PARK-utredningen, utredning om regionalt folkstyre och statlig länsförvaltning att "länsstyrelsen behöver inte se likadan ut i hela landet utan bör kunna variera i olika regioner; länsstyrelsens och de regionala självstyrelseorganens gränser behöver heller inte sammanfalla".

För att undvika en regionreform med ett sammelsurium av regionbildningar och strukturer bör framtida regionbildningar vägledas av kriterierna från den senaste parlamentariska ansvarsutredningen.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, har därför nyligen bidragit med en utredning för att hjälpa politikerna i förestående regionbildningar. SKL presenterade nyligen ett förslag till regionstruktur i Sverige med i princip fyra storregioner och en storstadsregion.

Det är hög tid för politiker i Norrland att ta ansvar och enas om en hållbar regionbildning. Det är ansvarslöst om politiker i Norrland låter revirtänkande gå före ett ansvarsfullt beslut i regionfrågan.

Läs mer om