Alliansen slår hårt mot facket

Piteå2006-09-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är valtider i landet min vän, nu vill man sänka ersättningen och höja avgiften med flera hundra spänn.

Den borgerliga alliansen samarbetar för ett regimskifte i valet 2006. Alliansens arbetsgrupp för arbete och trygghet föreslår försämring av a-kassan och höjda fackföreningsavgifter. Hur detta går ihop med alliansens huvudspår "Fler i arbete, större trygghet och en ökad frihet i vardagen" är för oss en gåta.

Alliansen vill höja den enskildes avgift för a-kassan, i många förbund med så myckets som 300 kronor i månaden. Ersättningsnivåerna sänks liksom den högsta dagpenningnivån. Arbetsvillkoret skärps och studerandevillkoret slopas helt, vilket i praktiken innebär att färre får rätt till arbetslöshetsersättning. Alliansen säger att det är viktigt att arbetslöshetsförsäkringen blir obligatorisk så att fler kan omfattas av den men i själva verket innebär förslaget det motsatta.



Förslaget innehåller en sänkning av dagpenningen från 730 till 680 kronor under de första 100 dagarna och ytterligare två kommande sänkningar. Alliansen vill skärpa arbetsvillkoret så att det krävs 80 timmars arbete i månaden, alltså minst halvtid, för att uppfylla villkoret jämfört med nuvarande 70 timmar. Vidare föreslås att ersättningen ska grundas på de senaste 12 månadernas inkomst istället för dagens 6 månader.

Studerandevillkoret som i dag kan ge rätt till arbetslöshetsersättning efter avslutade studier, trots att man inte arbetat eller bara har arbetat under kortare period, slopas helt. Många akademiker har svårt att komma in på arbetsmarknaden och i alliansens förslag förlorar de även möjligheten att få a-kasseersättning medan de söker jobb.



Alliansen vill höja a-kasseavgiften olika mycket i olika a-kassor beroende på hur stor arbetslösheten är bland medlemmarna. Enligt vår mening är detta ett märkligt resonemang. Tillämpar man samma princip i sjukförsäkringen innebär det att de som är sjukare oftare och mer än andra ska betala mer i sjukförsäkringsavgift. Vi anser att styrkan med nuvarande system är att vi alla är med och delar på risken.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen urholkas. Alliansen vill ta bort skattereduktionen på fack- och a-kasseavgifterna och utlovar istället skattesänkningar. Att man som enskild medlem på det sättet får råd att betala sina höjda medlemsavgifter anser vi vara en långsökt koppling. Med kraftigt höjda avgifter till den obligatoriska a-kassan och höjda fackföreningsavgifter kommer ändå allt fler att välja bort facket av ekonomiska skäl.



Den svenska arbetsmarknadsmodellen har sin grund i kollektivavtalen och bygger på att såväl arbetsgivar- som arbetstagarorganisationerna är starka. Om många går ur facket hotas på sikt den svenska arbetsmarknadsmodellen. Vi får fler konflikter och en oroligare arbetsmarknad vilket inte gynnar svensk ekonomi.

Vi anser inte att den borgerliga alliansens förslag ger "fler i arbete, större trygghet och frihet i vardagen". Vi ser tvärtom mindre rörlighet på arbetsmarknaden, större otrygghet och därmed en hämmad tillväxt i Sverige.

Hans-Eric Holmström,

Regionchef
Läs mer om