Alla ska med - framför allt Piteungdomarna

Piteå2006-09-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Enheten för arbetsmarknad och vuxenutbildning har lång erfarenhet av att förbereda arbetslösa ungdomar för utbildning eller arbetsmarknad. Via ungdomsgarantin och kommunalt ungdomsprogram får ungdomar bland annat möjlighet att praktisera på olika arbetsplatser och därmed dels få prova på om yrket är intressant eller få möjlighet att visa sin kompetens och därmed kunna anställas. Alla dom ska med.

En annan grupp ungdomar som enheten arbetar med är de som kräver ett intensivare stöd.

Det är ungdomar som först och främst måste få vardagen att fungera för att sedan kunna gå vidare till andra aktiviteter. Här krävs helt andra verktyg och betydligt längre tid för var och en. Alla de ska också med.



I SAMARBETE med socialförvaltningen överförs de ungdomar som söker försörjningsstöd direkt till enheten för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning, för att i stället för att passivt få ekonomiskt stöd delta i individuellt anpassade aktiviteter för att så småningom gå vidare till arbete eller studier.

De ungdomarna ska också med.

Inom vuxenutbildningen anpassas lärandet för varje individ och därmed får de ungdomar som behöver mest stöd, också den hjälp som krävs för att kanske avsluta en utbildning eller för att gå vidare till högre studier. Alla de ska också med.

Eftersom dessa uppräknade aktiviteter inte räcker till och vi fortfarande har alldeles för hög ungdomsarbetslöshet i Piteå startades en diskussion i den socialdemokratiska gruppen om att mer måste göras och då också i samverkan med fler aktörer.

Resurser måste samutnyttjas, olika kompetenser användas och det mot ett gemensamt mål, att alla ska med.



NU ARBETAR arbetsförmedlingen, socialförvaltningen, försäkringskassan, landstinget, Piteföretagarna och enheten arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning (NAV) tillsammans.

Politiskt beslut om miljonstöd till denna verksamhet är fattat och tillsammans med de socialdemokratiska löftena om ytterligare åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten, där ett anställningsstöd som gör det billigare för företagen att anställa unga samt 17 500 nya högskoleplatser, är ytterligare några verktyg som kan användas så att alla kommer med.

Otrygghet skapas genom försämrade anställningsavtal, försämrad a-kassa och i övrigt försämrad välfärd.

Socialdemokraterna vill skapa trygghet och då kommer alla med.

Läs mer om