FN har bestämt att alla människor är lika mycket värda och att kvinnor och män har samma rättigheter. De innebär att ingen människa ska bli diskriminerad, orättvist behandlad. Sverige har sagt ja till denna bestämmelse, trots detta blir kvinnor diskriminerade dagligen i vårt land. Det finns också en FN-konvention som säger hur vi ska göra för att denna diskriminering ska upphöra, hur vi ska få slut på all diskriminering mot flickor och kvinnor.
Sverige sade ja till denna konvention 1980. Länder som skrivit under konventionen ska se till att personer, företag, föreningar eller myndigheter inte diskriminerar kvinnor och att de som gör detta straffas. Diskrimineringen sker överallt i samhället, trots detta utdelas få, nästan inga straff i Sverige.
Om, att kvinnor diskrimineras inte minst i politiken talade Margaretha Lindbäck, Luleå socialdemokratiska kvinnoklubb på S-kvinnor Norrbottens årsmöte. Margaretha har lång erfarenhet från politiken och kunde ge oss många exempel på diskriminering av kvinnor och med humorns hjälp lockade hon fram många igenkännande skratt. Hon gav bland annat exempel på hur möten kunnat fortgå till midnatt på grund av slutna omröstningar när kvinnor skulle väljas in på var tredje plats på listorna till Luleås fullmäktigeförsamling och att den kvinna som hade modet att gå upp och föreslå kvinnonamn blev för alltid ratad i politiken.
Hon fick aldrig någon framskjuten politisk plats. År 1994 beslutade Socialdemokraterna om "varannan damernas" och då kom frågan: "men ska vi inte välja in personer utifrån kompetens" och rapp i munnen som Margaretha är svarande hon: när har vi börjat med det kravet? Trots att det är 35 år sedan FN konventionen om kvinnors rättigheter skrevs på har det inte hänt mycket i praktiken men i dag har vi i alla fall varannan damernas på våra listor.
Rätten att behandlas lika innefattar även rätten till politiskt arbete. Kvinnor ska ha samma möjligheter som män att bli valda till politiker och det gäller även äldre kvinnor och äldre män. Kvinnor över 65 år är lika värda som män över 65 år. Även här har bittra fighter utspelats mellan unga löften och äldre med erfarenhet. I höstens val blev endast tre kvinnor över 65 år invalda i Sveriges Riksdag med 349 ledamöter. Kvinnor diskrimineras inte bara på grund av kön utan även på grund av ålder. Kvinnor över 65 år är valets mest diskriminerade grupp enligt valanalytiker, detta är en skam i det svenska "demokratiska" samhället.
Sverige har bra lagar när det gäller jämställdhet och kvinnors rättigheter, men dåliga kontrollmekanismer för att se till att lagarna följs. Vilket innebär att ingen eller få straffas även om man inte följer svensk lag. Det finns få bestämmelser om straff för dem som inte följer lagarna och detta har FN påtalat till den svenska regeringen. S-kvinnor Norrbotten vill med detta uttalande göra människor uppmärksamma på att än har vi långt kvar till alla människors lika värde, inte bara i världen utan även här i Sverige. Det är märkligt att det ska ta så lång tid att genomföra rättvisa mellan könen.