Onyanserat om EU:s fiskepolitik, Helène Goudin

Övriga2006-07-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Helène Goudins kritik är osaklig och onyanserad på flera punkter och ger inte en korrekt bild av varken oss eller EU:s fiskepolitik.

Vi socialdemokrater har inget principiellt emot att EU sluter fiskeavtal med tredje land, eller att vi har en gemensam europeisk fiskepolitik. Fiskeresurserna är gränsöverskridande och därför måste fiskepolitiken utformas gemensamt, anser vi.



När det gäller fiskeavtalens villkor förhandlas dessa fram av båda parter gemensamt. EU:s fiskeavtal omfattar bara den överskottfisk som landet i fråga själv får definiera. Det blir väldigt svårt för den svenska socialdemokratiska regeringen, i ministerrådet, att hävda att fiskekvoterna som landet har till sig självt är för litet, om landet självt har definierat den egna kvoten. Sanningen är mer komplicerad än den svartvita värld som Goudin lever i.

Fiskeavtalen innehåller därtill olika åtgärder som ska främja en bättre resursförvaltning i de fattiga länderna, som till exepel modernisering av fiskeflottan, stöd till infrastrukturer och utveckling av den lokala fiskesektorn - goda mål som vi socialdemokrater stöder.



Överfiskning är ett fenomen som vi socialdemokrater tar på största allvar och vi välkomnar en kraftsamling mot överfiskningen. Den socialdemokratiska regeringen drev - i EU:s ministerråd - den riktning som till slut ledde till en genomgripande reform av EU:s fiskepolitik 2002. Denna innebär bland annat att gemenskapens totala fiskekapacitet ska minskas och att fiskekontrollen stärkas. Detta går även i linje med det nyligen genomröstade förslaget att reformera Fiskefonden, som ska riktas åt att säkra hållbart fiske och ge stöd till de regioner som drabbats av förlorade arbetstillfällen, nu när fiskekvoterna minskas och fiskeflottan inte längre får bli större. Att EU:s fiskepolitik drar åt ett allt bättre håll är något som olyckskorpen Goudin inte kraxar något om.



När det gäller bistånd så är EU den största bidragsgivaren i världen. Cirka 17 procent av medlemsländernas bistånd administreras av EU. Medlemsstaterna är överens om att EU:s bistånd ska vara ett komplement till det nationella utvecklingsbiståndet, och det pågår ett ständigt arbete att utforma biståndet enligt den policyn.

Det är självklart för oss socialdemokrater att arbeta för en bättre samordnad och effektiv biståndspolitik, både inom EU och av EU, eftersom det innebär mindre administrativa kostnader och mer effektivt bistånd.



Det är sant att det ibland inte går som vi socialdemokrater vill, eftersom demokratin innebär olika intresseavvägningar och kompromisser. Nu senast röstade vi nej till fiskeavtalet med Marocko, på grund av att det omfattade det ockuperade Västsaharas fiskeresurser och vi förlorade omröstningen, vilket vi beklagar djupt.

Men klart är att vi inte delar Goudins isolationistiska och svartvita vision. Vi deltar i det europeiska samarbetet med insikten, att vi tillsammans kan göra så mycket bättre än var och en för sig. Och vi driver samma frågor här i som i Sverige; rättvisa, solidaritet och hållbar utveckling.



Anna Hedh

Europaparlamentariker ,s

Ewa Hedkvist-Petersen

Europaparlamentariker ,s

Inger Segelström

Europaparlamentariker ,s

Åsa Westlund

Europaparlamentariker ,s
Läs mer om