Varför denna omsvängning?

Opinion2008-02-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Replik till Birgitta Pettersson.

Den ledare (8 februari) som mest behandlar förändrade sjukförsäkringsregler och sjunkande sjukskrivningstal avslutar Birgitta Petterson med att uttrycka en förhoppning om att vi borde flytta fokus från sjukskrivningar till sjukvård för att på det sättet förhindra att alltför många människor dör i onödan. Vi antar att uppmaningen riktas till ansvariga politiker.

Vad som fått Birgitta Pettersson att byta fot i sin sjukvårdsanalys framgår inte riktigt av artikeln.

Tidigare föreföll hennes tilltro till i alla fall norrbottnisk sjukvårdsorganisation total, inklusive de strukturella förändringar som slagit vården riktad till akut sjuka patienter vid hennes eget sjukhus i Piteå i spillror.

När folkpartiet innan valet delade ut flygblad för att få ut budskapet om förfallet inom vården för patienter i behov av operation, var PT:s och Birgitta Petterssons reaktion sval, ja faktiskt föraktfull.

Vi visste redan då att sanningen i längden inte skulle gå att dölja.



Vad är det då som fått Birgitta Pettersson att förstå att norrbottnisk sjukvårdorganisation regelbundet försummar att rädda liv trots att den är dyrast i landet? Kanske är det de fall som PT och andra tidningar redovisat, där socialstyrelsen flera gånger riktat hård kritik mot omhändertagandet av kritiskt sjuka patienter vid PÄS efter anmälningar som förstås gjorts med hopp om att ett fungerande sjukhus kan återställas.

Kanske har även annat bidragit, exempelvis landstingsrevisorernas avslöjande om bristerna inom ambulanssjukvården i Vittangi och berättelsen om den unga kvinna som rammades förra vintern av en full skoterförare i den nordöstra delen av länet och sedan dog därför att transportorganisationen inte fungerar.

Kanske har socialstyrelsens "öppna jämförelser" öppnat hennes ögon.

Det är viktigt att Birgitta Pettersson förklarar för alla vad det är som fått henne att förstå.



I väntan på det citerar vi en debattartikel från en annan ände av landet, Region Skåne, alltså ett av de regionlandsting som varit förebild för de strukturella förändringar som hos oss försämrat villkoren för livshotande sjuka och många andra patienter, inte minst i Piteå.

I Skåne fylls tidningarna av rapporter om överfyllda sjukhus och dagliga krismöten vid akutmottagningen i Lund samtidigt som regionlandstingsledningen meddelat att två av Sveriges största sjukhus (Malmö och Lund) skall slås ihop och den akuta verksamheten koncentreras till ett av dem.

I Sydsvenskan (8 februari) redovisar professor Ola Stenqvist erfarenheterna från Göteborg där detta (liksom hos oss) redan genomförts och där sjukvården för människor med brutna ben fullständigt havererat och dödligheten för äldre patienter med höftfraktur därför stigit brant.

För dem med andra åkommor är förhållandena lite bättre.

Stenqvist sammanfattar orsakerna så här.

"Problemet är att de som har makten inte har kunskapen och de som har kunskapen inte har makten."

Birgitta, nu väntar vi på din förklaring!

Anders Mansten

Kalix

Erik Lundström

Sikfors

Ulla Persson

Piteå

Nils Dahlbäck

Piteå

Åke Cederlund

Piteå

samtliga för folkpartiet i Norrbotten
Läs mer om