Utträde eller folkomröstning!

Opinion2007-12-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Ett av de allra heligaste löften som gavs vid EU-omröstningen 1994, var att de svenska kollektivavtalen inte skulle beröras av medlemskapet. Det försäkrade Invar Carlsson, Ines Uusman, Margot Wallström och alla andra som ledde den socialdemokratiska Ja-sidan. Nu har även det löftet visat sig falskt.

EU-domstolens dom i Vaxholmsmålet kommer enligt alla bedömare att tvinga fram en ändrad svensk lagstiftning. Det innebär en inskränkning i svenska löntagares rätt till strejk och blockad. En ledande socialdemokratisk f.d. riksdagsman har kallat detta för "det västa dråpslaget mot arbetarrörelsen sedan kriget". Han har alldeles rätt.



Varje arbetande svensk betalar cirka 6 000 kronor varje år till EU. Vad får den vanlige löntagaren ut av detta? Är det rimligt att betala sådana summor till en organisation som uppenbarligen direkt motarbetar löntagarna och fackföreningarna? Jag anser inte detta, och så länge "Vaxholmsdomen" består finns det anledning att på allvar resa frågan om utträde ur EU.

Det finns dock en utväg. EU skall anta en ny grundlag. Den har ännu ej ratificerats i Sverige. Det socialdemokratiska partiet kan här tvinga fram en folkomröstning. Och om det blir nej i denna kan vi, precis som Danmark gjorde 1992, ställa våra krav för att acceptera en ny grundlag. Ett av dessa skall då vara att arbetsrätten skall bestäms nationellt, och inte i Bryssel.



Låt oss rösta om EU:s

grundlag alltså, och låt oss rösta nej. Och låt oss därefter ställa kravet att svensk arbetsrätt står utanför EU:s lagar. Den lydiga anpassningens tid är förbi. Vi kan inte stillatigande se på när EU förbjuder bit efter bit av den socialdemokratiska ideologin. Nu är det nog!

Läs mer om