EU-parlamentet antog den 29/11 en resolution om en ny turismpolitik för EU. Denna text innehåller en lång rad fantasifulla och verklighetsfrånvarande synpunkter på vilka satsningar och politiska åtgärder som bör vidtas för att främja turismen i Europa.
EU-parlamentet framhåller i den nämnda resolutionen att ett särskilt gemenskapsdirektiv måste antas, för att definiera erkännande och användning av kurorter med hetvattenkällor! Detta förslag röstade de två kristdemokraterna, Anders Wijkman och Lars Wohlin, ja till.
Ett annat förslag är att EU-institutionerna skall utreda möjligheterna av att på EU-nivå planera medlemsstaternas semestrar: "Europaparlamentet uppmanar kommissionen att beställa en övergripande konsekvensbedömning av iden att sprida semestrarna i Europa över olika datum och olika regioner." Detta förslag stödde de svenska socialdemokraterna.
Andra förslag var att kommissionen skall genomföra en EU kampanj för att främja trafiksäkerheten, i syfte att informera turister om olika bestämmelser som gäller i andra medlemsstater. Ett europeiskt turistprogram för pensionärer under lågsäsong förespråkas också. En EU-finansierad gränsöverskridande minnescykelväg längs den före detta järnridån mellan dåvarande Öst- och Västtyskland är ett annat förslag.
När det var dags för slutomröstning kraterna ja till helheten. Det står utom allt tvivel att turismen är av stor, rentav avgörande, betydelse för åtskilliga regioner och länder i Europa. Men frågan är varför EU-institutioner i Bryssel skall lägga fram långtgående förslag inom detta område? Klarar inte medlemsstaterna av detta på egen hand? Vad är mervärdet, förutom ökade kostnader och mindre flexibla förslag?
Avslutningsvis kan jag konstatera att turism är ett ämnesområde som EU-institutionerna kommer att ägna sig åt i allt högre grad framöver. EU-grundlagen, som numera marknadsförs som Reformfördraget, eller Lissabonfördraget, för att undvika väljarnas motstånd, tilldelar nämligen EU nya befogenheter vad gäller allt från turism till rymdfart. Denna EU-grundlag välkomnar såväl socialdemokrater som den borgerliga alliansen med öppna armar.
Junilistan säger nej till att EU skall detaljreglera frågor som medlemsstaterna är fullt förmögna att hantera på egen hand. Turism är ett av åtskilliga politikområden som fullt ut hör hemma på nationell nivå. EU skall ägna sig åt verkligt gränsöverskridande frågor, såsom att utveckla en offensiv miljöpolitik och en väl fungerande inre marknad.