Så som EU inte skulle bli
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När man jämför det nya förslaget till fördrag med det EU som en knapp majoritet av de svenska väljarna röstade för 1994 så är skillnaderna påtagliga. Det EU som nu föreslås liknar i allt väsentligt det EU som 1994 års ja-sida avvisade som något EU aldrig skulle bli.
Inför det svenska EU-medlemskapet betonades att EU i grunden var mellanstatligt. Nu blir EU istället överstatligt på nästan alla områden. Den nationella vetorätten avlägsnas på uppemot 50 nya områden. Makten förs från de nationella demokratierna till EU:s överstatliga institutioner EU-kommissionen, EU:s domstol och EU-parlamentet.
Ett huvudargument för att Sverige skulle gå med i EU var det inflytande vi skulle få som nation över besluten i unionen. Med det nya fördraget minskar små staters, som Sveriges, inflytande kraftigt. Med nya röstregler i ministerrådet, borttagen vetorätt och mer makt till EU-parlamentet ökar de stora medlemsländernas dominans över EU markant. Om man jämför stora och små delstaters inflytande över politiken i EU med situationen i USA så är de stora delstaternas dominans betydligt större i EU.
Inför EU-medlemskapet 1995 betonades att EU inte skulle bli någon superstat. Med det nya fördraget är vi nästan där. EU styr allt mer områden i en stats kärna som rättssystem, ekonomisk politik, gränskontroll och utrikespolitik. Med det nya fördraget får unionen president och utrikesminister även om dessa befattningar döptes om i sista stund för att inte utmana opinionen i medlemsländerna.
Det sades att den svenska militära alliansfriheten skulle bestå i EU. Med det nya EU-fördraget försvinner den. Fördraget innebär en kraftig militarisering av unionen med målet att skapa ett gemensamt försvar. EU blir en militär allians vars försvarspolitik ska samordnas med Natos. Medlemsländerna blir skyldiga, enligt fördraget, att öka sin militära kapacitet, i klartext att upprusta.
Det sades 1994 att vi själva skulle kunna avgöra om vi ville anta EU:s valutaunion. Sedan dess har de svenska väljarna avvisat euron i en folkomröstning. Med det nya fördraget har dock Sverige, till skillnad från Danmark och Storbritannien, inget undantag från den gemensamma valutan. Enligt fördragets text är Sverige i juridisk mening skyldigt att införa euron, detta har också bekräftats av den ansvariga EU-kommissionären.
Fördraget slår fast att det är den fria marknaden som är viktigast i EU. Tjänstesektorn ska avregleras och statliga monopol avvecklas. En medlemsstat har inte rätt att införa striktare nationella regler för en bättre miljö, konsumentskydd eller alkoholpolitik om de inskränker varornas fria rörlighet. EU förblir en union där rätten att sälja varor överordnas sociala och ekologiska hänsyn.
Sammantaget innebär det nya fördraget den enskilt största förändringen av EU:s karaktär sedan Sverige blev medlem i unionen. Att EU förändras och blir allt mer centralstyrt är inte oväntat. Men när det sker så är det rimligt att väljarna tillfrågas i en folkomröstning om det är det EU som de vill ha.