Regeringen satsar på ungdomsarbetslösheten

Opinion2007-12-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jörgen Näsström påstår i Piteå-Tidningen den 6 december att regeringen diskriminerar ungdomar och inte gör något för dem som befinner sig i arbetslöshet. Detta är fel. Ambitionen är att alliansregeringen ska skapa en arbetsmarknad med bra villkor för fler jobb och hjälpa dem som befinner sig i utanförskap att ta sig in på arbetsmarknaden. Det gäller inte minst för ungdomar.

I Norrbotten uppgick antalet arbetslösa i slutet av november till 5 164 personer vilket var nästan 1 200 färre än i november förra året. Det motsvarade 3,2 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år och är den lägsta uppmätta novembersiffran på åtminstone 30 år. Totalt sett i ungdomsgrupperna har totala antalet arbetssökande anmälda vid arbetsförmedlingen minskat med 27 procent på ett år. Det är ett kvitto på att regeringens jobbpolitik ger resultat.



Den nya jobbgarantin för ungdomar har kommit igång nu i december och innebär att vi kommer att fortsätta jobba intensivt med ungdomarna. Medan den förra regeringens politik gick ut på att placera människor i olika former av bidragsberoende och gömma ungdomsarbetslösa i kolumner, vill vi istället ge människor möjligheten att få riktiga jobb och makten att styra över sina liv och jobbgarantin är en åtgärd.

Regeringen har nu också beslutat att fortsätta att förstärka satsningarna för att få fler unga i arbete genom den jobbgaranti som införs den 1 december. När regeringen tog över makten förra året stod vi inför en enorm utmaning vad gäller ungdomsarbetslöshet.

Närmare 100 000 ungdomar under 24 år stod öppet arbetslösa eller utanför arbetsmarknaden i Sverige och under socialdemokraternas sista mandatperiod steg ungdomsarbetslösheten med hela 30 procent. Sedan Alliansen kom till makten har Sverige fått en politik som förstärker en stark tillväxt och som lett till att ungdomsarbetslösheten minskar snabbare i Sverige än något annat EU-land.



Vi satsar på en arbetsmarknadspolitik där vi genomför en rad åtgärder för att bryta utanförskap och få in flera unga i arbete. Där är jobbgarantin för ungdomar en viktig åtgärd som ska ersätta kommunala ungdomsprogram och ungdomsgarantin. Jobbgarantin omfattar ungdomar mellan 16-24 år som skriver in sig vid arbetsförmedlingen och som innebär att man efter tre månaders inskrivning får ett ökat stöd i arbetssökandet genom ett aktivt matchningsarbete.

Ungdomar som är i behov av studie- och yrkesvägledning bör även kunna få det under den inledande perioden i jobbgarantin. Får man trots detta inget arbete kan jobbgarantin även erbjuda förstärkta insatser som praktik eller vidareutbildning.



Målet är att tidigt hjälpa och stödja de ungdomar som riskerar att drabbas av arbetslöshet redan efter gymnasietiden genom en personlig mentor som ger stöd och följer upp arbetssökandet. Vi har initierat flera olika insatser som förutom jobbgarantin också är halverade arbetsgivaravgifter och nystartsjobb. Det sistnämnda har inneburit att av de 12 000 nystartsjobb har 20 procent av dessa gått till ungdomar.

Antalet nya platser som anmälts till Arbetsförmedlingen uppgick i oktober till 70 000 och vi har skapat fler jobb på ett år än vad socialdemokraterna har gjort under sin tid vid makten. Trots detta fortsätter oppositionen att kritisera och svartmåla vår jobbpolitik.



Totalt sett har ungdomarnas arbetslöshet minskat med över 20 000 personer på ett år. Omkring 30 000 fler ungdomar hade ett jobb att gå till i september jämfört med för ett år sedan. Tidigare har det varit svårt för unga att komma vidare i anställningsprocesser eftersom de trots goda betyg saknat erfarenhet. I dag ser vi att fler och fler ungdomar får erfarenhet och inte arbetsmarknadspolitiska program. Det bådar gott för framtiden. Arbetet med att hitta nya lösningar för fler jobb fortsätter och jag är lyhörd för goda ideer och förslag.

Läs mer om