M och s sitter i samma båt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EU sluter regelbundet fiskeavtal med fattiga utvecklingsländer utanför unionen. Dessa avtal är kritiserade av såväl miljörörelsen som biståndsorganisationer. Fiskeavtalen ingås främst med afrikanska stater. Avtalen innebär att europeiska fiskeflottor får rätt att fiska i dessa länders vatten. Avtalen leder till utfiskning av världshaven och till att utvecklingsländernas lokala fiskare berövas en betydelsefull inkomstkälla.
Fiskeavtalen påverkar de lokala fiskenäringarna i utvecklingsländerna negativt. Stora moderna trålare från EU lokaliserar effektivt stora fiskstim och dammsuger vattnet på dessa värdefulla resurser. De lokala fiskarna, som i allmänhet har betydligt mindre båtar och enklare fiskenät, får hålla sig till godo med den småfisk som de europeiska fartygen lämnar kvar. Utvecklingsländerna är i akut beroende av ekonomiska resurser och är självfallet inte en jämbördig förhandlingspart i förhållande till EU-länderna. Det enda rimliga är att denna form av EU-avtal avvecklas och att de länder som anser att denna ordning är rimligt sluter egna mellanstatliga avtal med intresserade utvecklingsländer.
Hur agerar då de svenska EU-parlamentarikerna i frågan? Socialdemokraterna röstar uteslutande ja till fiskeavtalen, med ett enda undantag under denna mandatperiod, nämligen då det ytterst kontroversiella avtalet med Marocko behandlades, i vilket tillgång till det ockuperade Västsaharas fiskevatten ingick. Moderaterna är något bättre än socialdemokraterna, men imponerar knappast. Moderaterna röstade under inledningen av mandatperioden ja till att EU skall ingå tre olika fiskeavtal, nämligen med Mauritius, Madagaskar och Kap Verde. Även efter denna omröstning har moderaterna sagt ja till fiskeavtal. Värst bland de moderata ledamöterna är Charlotte Cederschiöld som har röstat ja till tre olika avtal. EU-parlamentarikerna från övriga allianspartier väljer i regel att avstå, eller att säga ja, då fiskeavtalen behandlas.
Junilistan har röstat nej till samtliga fiskeavtal, lämnat in ändringsförslag som syftar till att avveckla dessa avtal, regelbundet hållit kritiska tal i ämnet, ställt frågor till kommissionen och rådet och formulerat röstförklaringar där jag har uttryckt kritik. Junilistan har i princip varit ensam bland de svenska ledamöterna i detta aktiva och konsekventa agerande.